Het is niet anders
Het is niet anders
Door WIM VAN GRINSVEN

Soms zit het tegen. De economie, een collega, je baas, je partner. Er gebeuren dingen die je niet wilt. En wat je wel zou willen, gebeurt niet. Je doet je stinkende best, maar het helpt niet. Je raakt gefrustreerd, wordt kwaad en maakt het allemaal nog een graadje erger.

Onvermijdelijke frustraties?
Bekend scenario? Dan ben je niet alleen. Allemaal lopen we tegen mensen en situaties aan die ons niet bevallen, frustreren of die ons onderuithalen. Logisch, dat is nu eenmaal onvermijdelijk. Denk je. Maar is dat wel zo?
Ja, die situaties en mensen kun je niet vermijden, maar wie zegt dat je humeur of je wereldbeeld eronder moet lijden? Dat iedereen het heeft, betekent niet dat het ook voor jou zou moeten gelden.

Accepteren wat er is
Hoe stel je je dan teweer tegen die ongewenste realiteit? Verkeerde vraag. Teweerstellen is je verzetten en dat is nu net wat je niet moet doen. What you resist persists; waar je je tegen verzet, dat wordt sterker. Accepteer wat er is, zoals het is. Dat is je redding.
Niet klagen dat het zo vervelend is, niet jammeren dat het niet eerlijk is en dat het niet zo zou moeten zijn. Accepteer dat het vervelend is, niet eerlijk wellicht, en bevestig dat je het inderdaad liever anders zou willen. Dan heb je een helder zicht op de realiteit – en ben je in de beste positie om iets te doen wat helpt om de situatie te verbeteren.

Accepteren is niet hetzelfde als bij de pakken neerzitten

Dat je iets accepteert, wil niet zeggen dat je er niets aan gaat veranderen. Het betekent alleen dat je het in gedachte allemaal niet erger maakt dan het is. Dat je je niet laat meevoeren door deprimerende gedachten en verlammende gevoelens van onmacht en hulpeloosheid.
Accepteren wat er is (en wat er niet is), betekent ook dat je moet loslaten. Het idee loslaten dat het anders zou moeten zijn. Dat er dingen of mensen zouden moeten zijn die er niet zijn, dat je gevoelens of dingen zou moeten hebben die je op dit moment niet hebt. Allemaal ballast, allemaal nutteloze ideeën die je verhinderen om het enige te doen waarmee je de situatie kunt veranderen: in actie komen.

Blijf niet vastzitten
Blijf je vastzitten in je ideeën over hoe het zou moeten zijn en hoe beroerd het is dat de situatie niet anders is dan hij is, dan blijf je dus inderdaad vastzitten. Midden in de situatie die je zo beroerd vindt. Geef je verzet op, accepteer wat is en bezie met een helder hoofd en rustig gemoed wat je opties zijn. Zo maak je het jezelf een stuk gemakkelijker.

"What is is; what is not is not" Marc Steinberg

Hoe helderder je ziet en ervaart wat de huidige situatie is, hoe beter je weet wat je precies anders wilt. Dat helpt om de acties te zien die daartoe kunnen leiden. Dan hoef je niet meer te treuren, maar kun je concreet iets aan je situatie doen.

Tips

• Vraag je af: is het nu – op dit moment – echt zo erg?
• Kun je nu al zien waarom je later zult vinden dat deze situatie een belangrijke les voor je was?
• Wat is kun je niet veranderen, maar je kunt wel werken aan wat komt.
• Probeer je niet te laten meeslepen door je gevoelens, maar observeer ze.