Als je wel klaar bent met dat ontwikkelen…
Als je wel klaar bent met dat ontwikkelen…
Door NYNKE RINZEMA

Heb je wel eens aan je ouders gevraagd of ze bezig waren met hun groei, hun ontwikkeling? En dan niet een opleiding of studie, een stage of volgende carrièrestap, maar hun persoonlijke ontwikkeling. Grote kans dat ze 'nee' zeggen.

Lekker ruimte voor jezelf
Persoonlijke ontwikkeling wordt steeds meer een trend. Het is fijn voor een groeiend aantal mensen om, wanneer daar aanleiding toe is, eens ongegeneerd in te kunnen zoomen op wat je doet en waarom. En hoe dat dan anders kan, met meer bevrediging. In plaats van uitsluitend bezig te zijn met werk in opdracht, waarvoor je een bepaald geldbedrag ontvangt, of met de zorg voor anderen, vaak onbetaald.

De maakbaarheid van geluk
Tegelijk zit er ook een keerzijde aan deze persoonlijke groei-beweging, zoals eigenlijk aan alles. Het suggereert namelijk dat zelfs in de diepste krochten van je hart en ziel – daar waar je zoekt naar passie, inspiratie en bezieling – het beginpunt van je geluk en ook je misère, je maakbaarheid, realiseerbaar is.
Als we nu maar die bepaalde stappen zetten, als we nu maar die ene therapie, workshop of training doen, dan raken we onze kern en wordt de blokkade die ons geluk in de weg staat, opgelost. Dan zijn we klaar. Want geluk is wat we nastreven in het leven, toch?

Actie-reactie
De praktijk leert dat wij als mensen, in de eerste fasen van ons leven, leren ons extern te oriënteren. Dat is noodzakelijk om aan onze basisbehoeften te voldoen:

En is dat voldoende bevredigd (wat bij de meeste Nederlanders ook zo is) dan volgt een tegenbeweging: een fase die ons noopt weer naar binnen te keren en daar weer te ontdekken hoe het toch komt dat het lijkt of er iets mist. Of hoe het komt dat dingen niet gaan zoals we willen. Of hoe het werkt dat mensen zo raar op ons reageren. Net als wanneer je helemaal hebt uitgeademd, je als vanzelf weer inademt. Actie-reactie. En daarna… volgt als vanzelf weer een uitademing.

Nieuwe ronde, nieuwe kansen
Dus ook de huidige aandacht voor persoonlijke groei zal weer overgaan, 'voorbij-waaien', trend-af zijn. En dan?
Wat wordt je focus als je alles hebt in materiële zin, of als je geluk ervaart en slechts uitdagingen kent in plaats van problemen, en die ook weet te transformeren naar groei? Dan is daar weer nieuwe ruimte in je leven.

Je denkt misschien: 'Fijn, ruimte. Dat geeft lucht.' Maar lege ruimtes verstoffen, net als in een te groot huis. De energie gaat er uit en dat voelt doods aan. Er hoopt zich van alles op wat niets teruggeeft en slechts ruimte inneemt. Lege ruimtes worden een blok aan je been, een blokkade. En dat maakt… juist! Weer ongelukkig.

Nooit klaar
Als er dus aan al je basisbehoeften is voldaan en als je vervolgens hebt uitgevogeld hoe je mechanismen werken die je afhouden van je spirituele groei, dan is het interessant te weten dat je nooit klaar bent. Dat er altijd meer is, altijd verder is, altijd dieper is.

Bewuste persoonlijke ontwikkeling is een geweldige fase in een mensenleven. Geniet ervan en haal er het maximale uit. En weet dat ook daarin niet de sleutel tot geluk schuilt. Een sleutel, dat wel. Een sleutel die weer een deur openmaakt, waarna, na enige tijd, onherroepelijk een nieuwe deur verschijnt.

Tot slot

Wie weet helpt het in jouw fase van persoonlijke groei – die bij de meeste mensen wel momenten van pijn, verdriet en hopeloosheid kent – dat die fase 'gewoon' weer voorbijgaat. Net als ieder seizoen, iedere leeftijd, alle periodes die ergens voor staan in je leven. En er komt iets anders voor in de plaats.

Ontwikkel zelf! En geniet ervan!