HP List #1
'Vind ons leuk' op Facebook
18
Sluit u aan bij onze LinkedIn groep 103
Volg ons op Twitter 2431
Word lid van onze gratis nieuwsbrief 10093
Hans Oelen
Auteur: Hans Oelen
Hans Oelen is oprichter, trainer en succescoach van Palaver-trainingen. Op de gebieden leiderschap, sales en dienstverlening, heeft hij vele mensen en bedrijven geholpen het beste uit zichzelf te halen en hun dromen te realiseren. Als auteur geniet hij bekendheid door zijn boek ‘Zijn…wat je wilt worden’.

Contemplatie is de hoogste vorm van activiteit

Weet jij waarom succesvolle leiders bewust tijd vrijmaken om niets te doen en na te denken? Dit is belangrijker dan je denkt.Contemplatie is de hoogste vorm van activiteit

"Contemplatie is de hoogste vorm van activiteit" Aristoteles

Werkbijen

Het is een tot op heden gangbare menselijke gedachte dat om iets voor elkaar te krijgen we altijd geneigd zijn om aan het werk te gaan en dingen te doen. We spenderen volledige dagen en weken met het druk zijn. Druk, druk, druk, om er vervolgens achter te komen dat onze things to do-lijst maar niet korter wordt. We signaleren het en zijn er niet gelukkig mee, maar komen uiteindelijk niet tot een verandering. We gaan toch gewoon steeds weer door in de vaart der volkeren.

Kan het ook anders?
Ja, dat kan. Het is namelijk een feit dat we werken – hard werken – de plaats hebben laten innemen van iets wat contempleren heet. Contempleren is een mooi begrip voor diep nadenken; het nu al diep en grondig overdenken van de door ons gewenste toekomst.
Door onszelf te verliezen in hard werken en altijd maar druk zijn, krijgt ons leven de vorm van een ballon die ver wordt opgeblazen en daarna wordt losgelaten. Hij vliegt vervolgens wild door de kamer, maar brengt ons uiteindelijk verder helemaal niets.

Herkenbaar?
Gooi het eens over een andere boeg. De enige remedie hiertegen is door dagelijks bewust én gepland tijd vrij te maken om te contempleren. Het doel van contempleren is tijd nemen om rustig, grondig en diep over bijvoorbeeld je werk of leven na te denken, met een verlangende blik richting de toekomst.

Stel jezelf eens vragen als:
 • Wat wil ik bereiken?
 • Hoe wil ik dat mijn bedrijf, carrière en persoonlijke leven er uitzien?
 • Hoe wil ik dat mijn toekomstige persoonlijke én professionele positie er uitziet?
 • Welke successen wil ik gaan boeken?
 • Hoe wil ik dat mijn leven, woonomstandigheden, relatie en vriendschappen er uitzien?
 • Wat voor mooie, bijzondere en spannende dingen zou ik graag willen ondernemen?

Tijdens het contempleren ben je als het ware als een architect van te voren bezig om je grootste dromen in je gedachten en fantasie vorm en inhoud te geven. Je ziet je gewenste toekomst nu al als gerealiseerd voor je. Je zit er tijdens het contempleren middenin en het belangrijkste is zelfs, dat je er nu al van geniet.

Is dit iets raars om te doen?
Nee, integendeel, want mensen als Henry Ford, Steve Jobs, Arthur Ashe, Albert Heijn, Freddy Heineken en vele anderen, droomden over hun diepste verlangens en grootse levensdoelen. Ze wilden allemaal iets bereiken, wat veel verder ging dan louter geld verdienen. En al deze mensen hebben uitgedragen dat het bewust tijd maken om te contempleren aan de basis heeft gestaan van al hun successen! Kennelijk was het voor deze mensen een BESEF dat ze dit nodig hadden in hun intentie iets tot stand te brengen waarmee ze zichzelf, hun organisatie, hun medewerkers en tevens de samenleving zouden dienen. Kortom, het dromen, schrijven en leven van hun eigen samengestelde levensverhaal.

Mijn levensdroom tot succesverhaal
Zelf heb ik het succesverhaal dat is gekoppeld aan mijn eigen gecontempleerde levensdroom al vaak mogen delen met mensen. Ik geef die droom vorm door het uitdragen van mijn levensmissie als een soort verhalenverteller, in navolging van de 'groten' uit de geschiedenis. Ik heb mijn levensmissie – de reden waarom ik besta – ontdekt door over het waarom van mijn bestaan te contempleren. Hieruit heb ik mijn diepere drijfveren ontdekt. Met mijn aangeboren talenten, in combinatie met mijn verworven kennis, kunde, ervaring en tomeloze enthousiasme, help ik mensen en bedrijven – omstandigheden overstijgend – hun persoonlijke, professionele en organisatiedromen te realiseren.

Alleen denken en fantaseren?
Nee, denken, fantaseren én voelen. Het nu al genieten van hoe je het allemaal graag wil hebben speelt de allesbepalende rol. Contemplatie is dus feitelijk de mentale kracht die aan de basis staat van alles wat we scheppen. Het is daarmee een scheppende kracht. 


Dat wat je contempleert, is dat wat je uiteindelijk aantrekt.

Daarom is het van essentieel belang dat je contempleert over wat je van het leven verlangt en niet over wat je niet wilt, angst voor hebt of je zorgen over maakt.

 Ik geloof en ik heb inmiddels de ervaring, dat het stellen van vragen binnen het proces van contempleren uitermate krachtig is. Onze geest haat onbeantwoorde vragen. Daarom is het effectief te contempleren over vragen, om vervolgens de antwoorden te vinden en daarmee de uitkomsten te scheppen.

Tips
 • Reserveer elke dag een contemplatiemoment en zie wat er gaat gebeuren. Hiermee verhoog je allereerst de kwaliteit van je leven.
 • Zet je auto eens een kwartier aan de kant van de weg. Of ga wanneer je op kantoor werkt een wandeling maken. Of reserveer het toilet voor een kwartier.
 • Neem vanaf nu dagelijks de tijd voor de belangrijkste persoon in je leven – namelijk jezelf – en jouw dromen, plezier en uiteindelijke kwaliteit van leven.

Ik wens je mooie overdenkingen.


 

Hans Oelen
Palaver


Trefwoorden:Contempleren  |  Dromen  |  Fantaseren
Lees meer:
  Geef uw waardering
  Lezerswaardering: 8,3 (79 stemmen)
  Hoe waardeert u dit artikel?
  1
  2
  3
  4
  5
  6
  7
  8
  9
  10


  Reacties

  Ontvang jij hem al?
  De gratis nieuwsbrief voor iedereen die vooruit wil in het leven!

  Met verrassende inzichten, nieuwe idee�n of een steun in de rug.

  Probeer 'm gewoon! (makkelijk afmelden met 1 klik)  geen interesse / ontvang ik al
  Best beoordeelde artikelen
  Meer artikelen
  Meest bekeken Boeken
  3. Stress: vriend en vijand
  Theo Compernolle
  Meer boeken
  HP List #2