Herstel jouw foute software
We zijn als mensen geneigd om altijd maar weer beperkend te denken over wat wij kunnen bereiken en realiseren. En het gekke is dat we zelfs over anderen denken dat juist zij tot grote hoogten kunnen komen voor wat betreft de mogelijkheden en kansen, en wijzelf daarentegen niet. 
Kennelijk zien we over het hoofd dat we allemaal – ieder van ons – beschikken over een waanzinnig potentieel, dat we met ons meedragen, maar waar we nog geen gebruik van weten te maken. Wat is dat nu, wat in ons zit en wat er maar steeds van overtuigd blijft dat we niet kunnen hebben en bereiken wat anderen wel lukt?
Input = output In feite is de oorzaak van dit interpersoonlijke euvel eenvoudig te verklaren. Ergens in ons verleden heeft zich iets of hebben zich meerdere zaken afgespeeld. We hebben misschien iets gehoord of er is ons iets verteld over onze beperkingen, wat vervolgens is vastgelegd en opgeslagen in ons systeem. En dat systeem werkt als de software van onze persoonlijke programmering. Vervolgens is het net als met onze computer – als het gaat om programmering van software geldt er maar één regel: Input = Output. Als kind horen we veel, maar we hebben nog niet de kennis en verstandelijke vermogens om datgene wat er aan informatie op ons afkomt, te kunnen beoordelen als waar of niet waar. Met name in onze jeugdjaren lopen we door onjuiste informatie daarom veel 'virussen' op die vast gaan zitten in ons systeem, en ons uiteindelijk zullen gaan beperken.
Een beeldend voorbeeld hiervan is dat wanneer iemand die belangrijk voor je was – vader, moeder, oom, tante, de ouders van vriendjes of kinderen uit de klas – uit frustratie ooit een opmerking over jou heeft geuit. Bijvoorbeeld dat jij een stommeling bent, te dom bent om voor de duvel te dansen en dat het met jou nooit wat zal worden. Zo'n opmerking kan dan uiterst schadelijk zijn voor je toekomst. Oorzaak en gevolg De mensen die destijds deze belastende opmerking tegen jou hebben gemaakt, zullen dit heel snel zijn vergeten. Maar jij hebt het onbewust en automatisch opgepikt en opgeslagen in je systeem. Het voorval en de situatie zullen snel door je filter wegzakken, maar de informatie blijft zitten als onderdeel van jouw programmering! Vervolgens, op latere leeftijd, blijf jij je maar afvragen hoe het nu komt dat jij niet vooruitkomt en anderen wel. Als we niets aan die belemmerende programmering in de vorm van beperkende overtuigingen doen, zullen deze ons waarschijnlijk ons hele leven lang blijven saboteren. Steeds maar weer.
Ontdekken van belemmeringen Hoe kunnen we deze beperkende overtuigingen ontdekken? Door onderzoekend te leren kijken naar de resultaten die we steeds maar weer realiseren. Onderzoek je kindertijd en doorleef al de herinneringen die je te binnen schieten. Wat valt je allemaal op? Op welke momenten voelde jij je bedroefd, akelig, teleurgesteld of had je een zogenaamde faalervaring? Er is waarschijnlijk een overtuiging vanuit die tijd die nu nog steeds actief is en ons belemmert in ons verlangen naar iets beters.
Wat jou tegenhoudt te bereiken wat je wilt ligt gegarandeerd niet aan een beperking van persoonlijke mogelijkheden, potenties, bekwaamheden, middelen, opleiding of moed. Het zijn louter beperkende overtuigingen, want jij hebt – net als ieder ander – alle mogelijkheden en capaciteiten in je om te doen en te bereiken wat jij graag wilt. Waar het mij nu in essentie om gaat Wat zijn nu de 9 basale grondwaarden, die we in de opvoeding en met name ook op scholen mee kunnen geven aan kinderen, als wezenlijk onderdeel van hun persoonlijke software of programmering?
- Wanneer we even teruggaan naar de huidige situatie, dan voeden we onze kinderen veelal op vanuit de programmering en de levenslessen die wij zélf ook hebben meegekregen vanuit onze eigen opvoeding en het leven dat we tot nu toe leiden.
- Of we ons er nu bewust van zijn of niet en zelfs of we het willen of niet, maar geven wij onze kinderen wel mee wat we ze eigenlijk mee zouden willen geven?
- Wat zijn bijvoorbeeld de belangrijkste waarden en kwaliteiten die we onze kinderen mee willen geven?
- En zal dat ook het gegarandeerde resultaat geven, wanneer we datgene doen, zeggen en delen, wat we tot op dit moment doen?
Wat zijn nu de 9 essentiële, fundamentele grondwaarden die we overdragen op onze kinderen? Ik heb het hier over levensboodschappen en berichten, als onderdeel van onze opvoedingsprincipes. Principes die weergeven op welke manier wij opvoeden of dat van plan zijn te gaan doen, met als doel onze kinderen de meest fundamentele bagage mee te geven waar ze de rest van hun leven op voort kunnen bouwen. Bagage die ze de kansen biedt een succes van hun leven te maken en de doelen te bereiken die ze voorstaan.
Het is mijn ervaring dat deze boodschappen wonderen kunnen verrichten:
- Ik heb vertrouwen in je.
- Ik geloof in je.
- Ik weet dat je het kunt.
- Weet dat er naar je geluisterd wordt.
- Weet dat je gehoord wordt.
- Weet dat er voor je gezorgd wordt.
- Weet dat je veilig bent.
- Jij bent heel belangrijk voor mij.
- Weet dat ik onvoorwaardelijk van je hou.
Wat denk je wat deze basisbagage met kinderen zal doen en welke invloed zal dit hebben op hun uiteindelijke software?
Overtuiging creëert wonderen. Hans Oelen Palaver |