HP List #1
'Vind ons leuk' op Facebook
18
Sluit u aan bij onze LinkedIn groep 103
Volg ons op Twitter 2431
Word lid van onze gratis nieuwsbrief 10093
Marieke Noordam
Auteur: Marieke Noordam
Marieke begeleidt mensen met vragen over persoonlijke effectiviteit, competentie-ontwikkeling, loopbaan-heroriëntatie, het maken van keuzes in de loopbaan en het combineren van werk en zorgtaken.

Goede voornemens, hoe hou je ze vast?

Heb jij dat ook, dat je wel wil veranderen, maar dat je na korte tijd merkt dat je toch weer vervalt in je oude gewoontes? Lees dan verder!Goede voornemens, hoe hou je ze vast?

In de zomervakantie of tijdens de vrije dagen rond Kerst denken veel mensen na over waar ze mee bezig zijn. Je bent lekker vrij, in andere (kerst)sferen en dan is er ineens tijd om stil te staan bij wat je doet. Coaches krijgen in september en januari vaker mensen op gesprek die zich tijdens de vakantie hebben gerealiseerd dat ze 'iets' willen veranderen, maar geen idee hebben hoe.

Ik begin nu!
In jouw hoofd klinkt dat stemmetje dat zegt dat je bijvoorbeeld:

 • wat vaker op tijd moet komen;
 • beter prioriteiten moet stellen;
 • je assertiever moet opstellen;
 • meer tijd voor jezelf moet vrijmaken voor ontspanning.

Dat stemmetje kan luider worden nu je het de ruimte geeft. Je praat er nog eens over met een vriend of vriendin en besluit dan je leven te beteren. Je neemt je voor het allemaal anders te doen en daar begin je natuurlijk direct mee!

Dwang versus vrije wil
Hoe zet je zo'n verandering in? En nog belangrijker, hoe hou je het vol? Als eerste is het belangrijk dat jij de gedragsverandering ook écht wilt. Vraag jezelf af of je er helemaal voor wil gaan. Onderzoek heeft aangetoond dat van buitenaf opgelegde wil weinig kans van slagen heeft. Het willen moet echt uit jezelf komen.

Richt je op 1 verandering tegelijk. Je hele leven op z'n kop gooien is niet handig, kost veel energie en zorgt voor veel onrust. Doe het stap voor stap en hou de verandering overzichtelijk voor jezelf.

Jij bent de oplossing
Besef dat alleen JIJ dit voor elkaar kunt krijgen. Natuurlijk kunnen vrienden of collega's je steunen, maar uiteindelijk moet je het zelf doen. Dus maak van de gedragsverandering geen afhankelijke situatie: 'Als jij mij nou elke ochtend ophaalt, zorg ik ervoor dat ik op tijd klaarsta.'

Veranderen kost tijd
Wees niet te streng voor jezelf; gedragsverandering heeft tijd nodig. Door het vol te blijven houden, wordt dit nieuwe gedrag je steeds meer eigen. Op een gegeven moment hoef je er eigenlijk niet meer bij na te denken. Maar het is wel een kwestie van oefenen, oefenen en oefenen. En ja, daarbij val je wel eens terug in je eigen valkuil, moet je jezelf af en toe bijsturen of heb je er soms even helemaal genoeg van. Maar volhouden is uiteindelijk de enige manier om niet wéér van je goede voornemens gebakken lucht te maken.

Ben ik nog goed bezig?
Spreek met jezelf een evaluatiemoment af. Kijk dan kritisch naar jezelf en je nieuwe gedrag:

 • Past dit bij mij?
 • Wil ik dit echt?
 • Hou ik dit vol?

Wellicht is het nodig je doel bij te stellen. Doe dat dan ook. Blijf niet hangen in 'het lukt toch niet', maar kom in actie. Je kunt altijd besluiten te stoppen met het goede voornemen, maar neem een besluit. En besef dat niet kiezen ook een keuze is.

Wat heb ik eraan?
Je begint elke ochtend fris aan de nieuwe werkdag. Omdat je op tijd bent begonnen kijk je niet direct tegen een achterstand aan. Door je werkzaamheden goed te plannen, prioriteiten te stellen en je hieraan te houden, is je to do-lijstje iedere dag een 'check-done'-lijstje. Spiegel jezelf steeds het eindresultaat voor, zodat je weet waar je het voor doet.

Geheugensteuntje
Als je dit geheugensteuntje gebruikt, vergroot je jouw kans te kunnen veranderen aanzienlijk. Zorg dat je voornemens om te veranderen SMART zijn:

 • Simpel (Dus niet 10 dingen tegelijk!)
 • Makkelijk vol te houden
 • Aandacht voor wat jij wil
 • Ruimte voor aanpassing
 • Trots op jezelf zijn

 

Marieke Noordam
Mariekenoordam.nl

Trefwoorden:Goede voornemens  |  Gedragsverandering  |  Doelen stellen
Lees meer:
  Geef uw waardering
  Lezerswaardering: 7,7 (11 stemmen)
  Hoe waardeert u dit artikel?
  1
  2
  3
  4
  5
  6
  7
  8
  9
  10


  Reacties
  Yeah but my autos are gonna SUCK! I'm going to be late to the game, and there will be a bunch of ppl already there. I pllbabory wont even get 2 autos.VA:F [1.9.8_1114]please wait...VA:F [1.9.8_1114](from 0 votes)

  Ontvang jij hem al?
  De gratis nieuwsbrief voor iedereen die vooruit wil in het leven!

  Met verrassende inzichten, nieuwe idee�n of een steun in de rug.

  Probeer 'm gewoon! (makkelijk afmelden met 1 klik)  geen interesse / ontvang ik al
  Best beoordeelde artikelen
  Meer artikelen
  Meest bekeken Boeken
  3. Stress: vriend en vijand
  Theo Compernolle
  Meer boeken
  HP List #2