HP List #1
'Vind ons leuk' op Facebook
18
Sluit u aan bij onze LinkedIn groep 103
Volg ons op Twitter 2431
Word lid van onze gratis nieuwsbrief 10123
Pauline van den Berg
Auteur: Pauline van den Berg
Pauline is communicatiedeskundige en eigenaar van Eigenwijs Training en Coaching. Zij begeleidt mensen met de vraag wat wil ik nu echt?! en heeft ervaring met NLP, familie- en organisatieopstellingen en gedragsvoorkeuren-methode LIFO. Pauline is auteur van EigenWijs - Tips voor beginnende ondernemers (2002).

Je eerste levensbehoefte is aandacht!

Iedereen hunkert naar aandacht. Wat heeft dit te maken met persoonlijke groei?Je eerste levensbehoefte is aandacht!

Waarom is het zo moeilijk je hoofd boven het maaiveld uit te steken? Door de juiste hoeveelheid aandacht ontstaat voldoende zelfwaardering om alles te halen uit je eigen mogelijkheden.

"De diepst menselijke behoefte is de behoefte om gewaardeerd te worden" (William James, Amerikaans psycholoog)

Aandacht, de fundering van alle behoeften
Bij primaire biologische behoeften denk je misschien aan eten, drinken, beweging, rust of warmte. Toch is er ng een eerste levensbehoefte: aandacht. Door onderzoek is bewezen dat kinderen slechter groeien als zij weinig aangeraakt worden. Bovendien is bekend dat hoe meer lichamelijke aandacht iemand krijgt, hoe beter hij leert zijn emoties te uiten!

Onderzoek baby's en babyaapjes
Na de oorlog in Vietnam waren veel kinderen wees geworden. Baby's werden massaal ondergebracht in verpleeghuizen met zalen met lange rijen bedjes. Er was te weinig hulp om alle baby's echt aandacht te geven. Veel kinderen stierven. In 1 slaapzaal was de babysterfte beduidend lager. Als de verpleegster langs de bedjes liep strekte zij altijd haar handen opzij en raakte zo elke baby meerdere keren per dag aan.
Een ander onderzoek toonde eveneens een opvallend resultaat. Enkele babyaapjes werden opgesloten in een kooi zonder eten en zonder hun moeder. Na enige tijd werd de kooi opengezet en stonden daar 2, van ijzerdraad nagemaakte, moederapen. De n met zachte stof bekleed, de ander met voedsel. Alle babyaapjes zochten als eerste troost bij het skelet van stof.

De functie van aandacht voor elkaar
Nog sterker dan alleen lichamelijke aandacht werkt de aandacht die via het hoofd binnenkomt. Zowel aanraking als woorden dragen bij aan het effect in het gevoel van intimiteit, verbondenheid, vertrouwen, veiligheid en waardering van anderen. Je hebt deze aandacht in verbinding met elkaar nodig om lichamelijk en psychisch te kunnen groeien. Dit maakt je dus in zekere zin afhankelijk van anderen.  
Volgens sociologen heeft de behoefte van mensen om bij een groep te horen een evolutionaire oorsprong. Er heeft een natuurlijke selectie plaatsgevonden op eigenschappen, kenmerken en emoties waarin de mens elkaar nodig heeft om te kunnen overleven. Mensen zijn hierdoor gevormd.

"De menselijke natuur is een product van miljoenen jaren evolutionaire ontwikkeling" (Rita Smaniotto)

Een individu zijn in contact met anderen
Het kan heel tegenstrijdig voelen dat je erkenning wilt voor wie jij bent en voor wat je doet als uniek individu, terwijl je tegelijk de behoefte voelt om verbonden te zijn binnen een beschermende groep. Je losmaken en je eigen pad ontdekken gaat niet altijd samen met het ervaren van de benodigde aandacht van anderen.

Erkenning door anderen zegt iets over je bestaansrecht, maar ook over het soort plek en de positie die je inneemt. Erkenning ervaar je door zowel lichamelijke als psychische aandacht. Aandacht bestaat uit het ABC van 4 componenten:

A. Aanraking
B. Belangstelling en Begrip
C. Complimenten

"Iemand wordt niet gewaardeerd omdat hij goed is; iemand wordt goed omdat hij gewaardeerd wordt"

Aandacht zet zich om in zelfwaardering
Aandacht van anderen draagt sterk bij aan de juiste verbinding met jezelf. Wanneer je lichamelijke en psychische aandacht krijgt word je gevoed in je zelfvertrouwen. Pas als je voldoende vertrouwen hebt in jezelf kun je het allermoeilijkste ontwikkelen: zelfwaardering. Met voldoende opgebouwde eigenwaarde heb je erkenning verworven in jouw unieke zijn. Deze zelfwaardering is een voorwaarde voor het ervaren van de juiste verbinding om alles te halen uit je eigen mogelijkheden, te kunnen doen wat bij je past en je leven te leven op jouw manier.

 

Pauline van den Berg

Trefwoorden:Menselijke behoeften  |  Groeien  |  Zelfwaardering
Lees meer:
  Geef uw waardering
  Lezerswaardering: 7,5 (44 stemmen)
  Hoe waardeert u dit artikel?
  1
  2
  3
  4
  5
  6
  7
  8
  9
  10


  Reacties
  Angelique Heyman
  Aandacht is een van onze primaire levensbehoeften en wordt schaarser naarmate er meer prikkels binnenkomen. Een focus op aandacht schept verbondenheid en mogelijkheden tot groei. De stelling ' iemand wordt niet gewaardeerd omdat hij goed is, iemand wordt goed omdat hij gewaardeerd wordt' vind ik briljant.
  Eliane Kunnen  |  http://www.loopbaanwijzer.be
  Als loopbaanbegeleider help ik werkenden en zelfstandige op waarderende wijze om hun eigen kwaliteiten, vaardigheden, drijfveren, waarden en doelen te leren ontdekken, om van hieruit nieuwe stappen in hun leven en werk te kunnen zetten. We passen hierbij het principe van Appriciatieve Inquiery toe. Het stimuleren, aanhalen, bemoedigen van positieve aspecten.
  Als feedback krijgen we stevast te horen dat klanten ook meer zelfvertrouwen hebben gekregen, en daardoor ook zelfzekerder keuzes kunnen maken.
  .. of zoals Ron Fry zou zeggen: "Words create worlds".
  Eliane Kunnen  |  http://www.loopbaanwijzer.be
  Als loopbaanbegeleider help ik werkenden en zelfstandige op waarderende wijze om hun eigen kwaliteiten, vaardigheden, drijfveren, waarden en doelen te leren ontdekken, om van hieruit nieuwe stappen in hun leven en werk te kunnen zetten. We passen hierbij het principe van Appriciatieve Inquiery toe. Het stimuleren, aanhalen, bemoedigen van positieve aspecten.
  Als feedback krijgen we stevast te horen dat klanten ook meer zelfvertrouwen hebben gekregen, en daardoor ook zelfzekerder keuzes kunnen maken.
  .. of zoals Ron Fry zou zeggen: "Words create worlds".
  Wellness Line BV Oxytocine products  |  http://www.oxytocine.nl
  Een mooie ontwikkeling! Wij bieden bedrijven workshops aan met het thema "De kracht van het gelukshormoon Oxytocine"! Je kunt er zoveel meer mee bereiken!
  very initially "咁都唔使咒罵人地全家喺 豬 啫 當事人喺唔著 但罵嗮人地全家 無需要呀 " 無風起浪? I am/ was very dipaospinted that my friend BBF who 罵嗮人地全家 無需要呀 that was totally unnecessary at all! Humbly yoursthe inner space

  Ontvang jij hem al?
  De gratis nieuwsbrief voor iedereen die vooruit wil in het leven!

  Met verrassende inzichten, nieuwe idee�n of een steun in de rug.

  Probeer 'm gewoon! (makkelijk afmelden met 1 klik)  geen interesse / ontvang ik al
  Best beoordeelde artikelen
  Meer artikelen
  Meest bekeken Boeken
  1. Loslaten
  Jan Wolter Bijleveld; Ingeborg Deana
  3. Zelfmanagement
  Susanne Brakkee
  Meer boeken
  HP List #2