Test je eigenwaarde
Hoe tevreden ben jij over jezelf en wanneer ben je goed genoeg? Wat hebben irritaties die je bij anderen hebt te maken met je eigen kwaliteit? Je wordt vanzelf briljant in iets wat je tot in den treuren toepast.
Het enige wat je kunt worden is jezelf Je kunt nog zo tevreden zijn met jezelf, pas in contact met anderen kun je dit testen. Neem eens 2 situaties in gedachten voor het beantwoorden van onderstaande vragen. Kies hierbij een formele setting, bijvoorbeeld op je werk of op de school van je kind. Neem daarnaast ook een privé-situatie in gedachten, bijvoorbeeld thuis of tijdens een avondje weg met vrienden. Het antwoord is een simpel ja of nee.
Test jouw eigenwaarde in relatie tot anderen:
- Durf jij altijd je emoties te tonen op het moment dat je ze voelt?
- Zeg je alleen 'ja' als je het echt wilt, en 'nee' tegen dingen waar je niet achter staat?
- Geef jij jezelf in je gedachten weinig tot geen kritiek in gesprek met de ander?
- Houd je makkelijk je energie bij jezelf zodat je geen last hebt van moeheid als iemand jouw energie benut of wegneemt?
- Ben jij goed in het uiten van je eigen mening?
- Durf jij altijd je eigen behoeften uit te spreken?
- Neem je veel initiatief en altijd je eigen verantwoordelijkheid?
- Komen de keuzes die je maakt in relatie tot anderen uit jezelf?
Als je op alle bovenstaande vragen oprecht 'ja' kunt zeggen ben je geslaagd. Gefeliciteerd! Je hebt een 10 voor zelfvertrouwen en je beschikt over een gezonde dosis eigenwaarde. Je mag je nu voegen bij het rijtje leugenaars eerste klas…
Schaduwkanten Als je alleen geeft of alleen neemt ontwijk jij je schaduwkanten die voor de ander dan juist extra zichtbaar worden. Elk mens heeft kwaliteiten én schaduwkanten. Niemand is perfect, en ook jij bent maar gewoon een mens. Waarschijnlijk leer je tot aan je dood over het vinden van de juiste balans tussen geven en nemen. Geen reden dus om constant rekening te houden met de ander, waardoor je jezelf moet wegcijferen. Maar ook geen excuus om over de ander heen te walsen. Dan blijf je wellicht trouw aan jezelf, maar deze makkelijkste weg laat wel je schaduwkanten in het donker.
Voorbeeld 1 Aniek maakte altijd alle foto's tijdens het teamuitje en bestelde ze daarna – op verzoek van haar collega's – ook nog voor iedereen na. Ze had hier eigenlijk helemaal geen zin in want ze moest in die periode elke dag naar haar moeder in het ziekenhuis. Toch gaf ze gelaten gehoor aan de vraag. Iedereen rekende, zoals gewoonlijk, toch op haar! Veel van haar collega's zagen dat het enthousiasme niet bepaald van haar gezicht afspatte. Zij waren geïrriteerd omdat Aniek de sfeer verpestte en niet gewoon zei wat haar dwars zat. Er waren ook collega's die dachten dat zij misschien iets fout hadden gedaan, zich schuldig voelden of op hun woorden gingen letten.
Voorbeeld 2 René werd gevraagd als ceremoniemeester. Leuk, maar hij had wel wat anders aan zijn hoofd. Er waren minstens 6 potentiële klanten die hij voor de herfstvakantie nog wilde binnenhalen. Vol zelfvertrouwen maakte hij zich er makkelijk vanaf. Bij vragen en problemen van de gasten maakte hij er gewoon een grapje van. De gasten ergerden zich omdat hij kwesties bagatelliseerde die voor hen belangrijk waren. Zij vonden dat hij zich wel wat meer kon inleven in hun situatie.
Je ontleent je eigenwaarde aan succeservaringen. Je eigenwaarde en zelfvertrouwen ontwikkelen zich namelijk als mensen je belonen voor het laten zien van bepaald gedrag. Voorbeeld 3 Moeder zegt tegen haar oudste zoon iets in de trant van: "Wat lief dat jij je broertje helpt met aankleden" of "Wat behulpzaam van je dat je mij helpt de tafel te dekken; je bent echt een grote jongen" of "Wat geweldig dat je een tekening hebt gemaakt voor je zieke oom; jij bent de enige van je broers die denkt aan een ander". Bij deze moeder wordt het laten zien van attent of zorgzaam gedrag beloond met positieve prikkels richting haar oudste zoon. Het kind laat hier automatisch meer van zien en wordt hiervoor beloond! Hij wordt bovendien alert in het vinden van de mogelijkheden om zorgzaam gedrag te kunnen toepassen. Als hij succesvol is met dit gedrag zal tegenovergesteld gedrag vast niet goedgekeurd worden!
Voorbeeld 4 Het gedrag dat graag gezien wordt krijgt positieve aandacht. Overigens wordt negatief gedrag ook gestimuleerd als daar aandacht aan wordt gegeven. "Doe niet zo druk!" zei de vader. 'Ik ben druk', dacht het meisje en gedroeg zich nog drukker. "Hij is nog een beetje verlegen", zei de moeder. 'Dat zal wel zo zijn, als mama dat zegt', nam het jongetje aan. Hij kende zichzelf natuurlijk niet zo goed als zijn moeder hem kende. Hij voelde nu ook dat hij naar de grond keek, draaide zich om en liep naar zijn kamer.
Iedere kwaliteit schuilt in ieder mens Soms komt er bepaald gedrag tot uiting vanuit het aangeboren karakter. Dit wordt uitvergroot door het te belonen. Soms krijgt een kind per toeval een etiket opgeplakt. Dit kan hem dan de rest van zijn leven achtervolgen in de vorm van een belemmerende overtuiging ('ik moet stoer zijn want dat wordt van mij verwacht'), terwijl het niet echt bij hem past. Soms wordt een etiket opgelegd omdat de volwassene deze eigenschap als norm wil hanteren. Toch heeft iedereen de mogelijkheid alle denkbare kwaliteiten te bezitten, zolang je maar de kans hebt gehad deze te kunnen ontplooien. Of je ze ook gebruikt hangt af van de keuze die jij maakt in de situatie die zich voordoet.
Pauline van den Berg |
Geef uw waardering |
Lezerswaardering: |
7,3 (52 stemmen) |
Hoe waardeert u dit artikel? |
|
Reacties |
Hai Pauline, een mooie test die ik graag wil gebruiken bij een presentatie.
ook de vb zijn prachtige, een kleine kritische kanttekening bij vb 3 het is prima dat een kind bevestiging krijgt voor zijn geven ,maar.... het "jij bent de enige van je broers die denkt aan een ander". zorgt dat hij steeds meer wil geven omdat zijn broers het niet doen.. die had ik eruit gelaten...
|
|