HP List #1
'Vind ons leuk' op Facebook
18
Sluit u aan bij onze LinkedIn groep 103
Volg ons op Twitter 2431
Word lid van onze gratis nieuwsbrief 10093
Nynke Rinzema
Auteur: Nynke Rinzema
Nynke Rinzema voert al ruim 10 jaar verhelderende gesprekken met mensen zodat die weer contact met zichzelf kunnen maken. Ze gebruikt haar intuïtie en invoelendheid als kwaliteiten bij het maken van echt contact. Echt contact, of zielscontact zoals ze het noemt, is niet zweverig. Het is een contact dat je raakt en doet ontwikkelen, door te helen wat verkrampt is of verstopt in iemand."

Vastlopen is prima!

Mensen die niet hebben gedaan wat ze zich hadden voorgenomen voelen zich regelmatig boos en teleurgesteld. Ze veroordelen zichzelf omdat ze niet verder lijken te komen. Maar is dat echt zo? Vastlopen is prima!

Ondernemend zijn is steeds belangrijker
Steeds meer mensen wagen de stap naar zzp'er. Maar ook in loondienst merken mensen dat er in toenemende mate een ondernemende houding van ze wordt verlangd. Neem het nieuwe werken als beweging – hoezeer wel of niet geslaagd tot nu toe – het valt of staat met een autonome, verantwoordelijke en zelfredzame houding van medewerkers. Tijd- en plaatsgebondenheid zijn namelijk minder relevant.

Zelf vormgeven wat belangrijk voor je is
Zelf dingen doen, bepalen en creëren is heel fijn. Dat zullen de meeste mensen beamen. Maar tegelijk vraagt het discipline, creativiteit en doorzettingsvermogen om je eigen weg uit te stippelen en vervolgens ook echt te realiseren wat je hart je ingeeft. Hoe begin je? En wat maakt dat een droom ook echt tastbaar wordt voor anderen? En, minstens zo belangrijk, hoe zorg je dat je de stappen op je to do-lijst ook echt zet en niet voor je uit blijft schuiven?

Niets zo spannend als je eigen creatie
Vaak spelen oude angsten op wanneer mensen zelf bewust hun levenspad gaan creëren. Vragen als: "Kan ik dit nu echt wel? Wie denk ik wel dat ik ben?", klinken regelmatig als het op concretie aankomt. Je bent op dat moment juist het meest gebaat bij beweging en snelheid, omdat je dan verwacht resultaat te boeken en je zelfvertrouwen te voeden. Maar je kunt niet to the point komen en de dagen lijken door je vingers te glippen. Wéér is het 6 uur 's avonds en al je voorgenomen activiteiten liggen nog op je te wachten. Concreet resultaat: zero! Tenminste, dat denk je...

Vastlopen is prima!
Natuurlijk is het heerlijk wanneer je ideeën echt vorm krijgen en je daarvoor erkenning oogst. Toch is dat niet de belangrijkste stap van creëren en realiseren. Net zoals een huis een onzichtbaar fundament heeft waar de stevigheid voor een belangrijk deel van afhangt, is het leggen van het fundament onder jouw creatie een essentieel proces! Misschien is het onzichtbaar voor je omgeving, maar opnieuw in contact komen met jezelf – mits je er bewust bij stilstaat – lukt je door ervaringen zoals:

 • schuren en schaven;
 • met jezelf overhoop liggen;
 • niet vooruitkomen;
 • en vluchtgedrag vertonen.

Je bouwt daarmee je fundament, want dan ben je pas écht in staat jouw wensen en verlangens vorm te geven. Hoe meer het van jou is, hoe gelukkiger je ermee zult zijn. En hoe meer kans op succes je zult hebben.

Dus laat de ondernemer in jou ontwaken. Ontdek hoeveel energie je krijgt van het vormgeven van wie je bent en wat je anderen te bieden hebt. Laat je niet uit het veld slaan wanneer jouw discipline en doorzettingsvermogen je in de steek lijken te laten. Vertrouw erop dat niet meer weten hoe je verder moet en vast dreigen te lopen, je uiteindelijk sterker maken. Het is de uitnodiging om nog meer met jezelf in contact te zijn en het fundament onder jezelf te verstevigen.

Ben jij bezig vorm te geven wat je echt wilt en herken je dit?

 • Haak niet af, bijvoorbeeld omdat je denkt dat jij iets fout doet en anderen niet met dit probleem kampen.
 • Zet je veroordelende bril af en verruil die voor je ondersteunende manier van kijken naar jezelf: gun jezelf de fases van vastlopen en zelfs de overweging dat je ermee kapt.
 • Maak bewust contact met jezelf en alle gevoelens van twijfel, frustratie of angst. Niet vooruit gaan is de uitnodiging naar binnen te gaan en nog duidelijker te zijn in wie je bent, wat je wilt en wat anderen daaraan hebben. Koester je fundament.

 

Trefwoorden:Vastlopen  |  Ondernemen  |  Vormgeven
Lees meer:
  Geef uw waardering
  Lezerswaardering: 8,0 (51 stemmen)
  Hoe waardeert u dit artikel?
  1
  2
  3
  4
  5
  6
  7
  8
  9
  10


  Reacties
  John Knappers  |  http://www.knappers.nl
  Vastlopen is prima. En liefst zelfs goed vastlopen. Want de mens is in de basis pas bereid te veranderen als het water hem aan de lippen staat.
  Wanneer vastlopen aanleiding geeft tot volledige revisie, pas dan heeft het zin.
  Echt diep naar binnen kijken bij jezelf.
  Graven tot je een antwoord vindt op je levensvragen.
  Wat staat er op dat briefje onder in die kuil?
  En wat ga je er mee doen?
  theo moorman
  een goed en verhelderend stuk
  Erik Lambers
  Dag John, dag Theo, dag Erik, dank voor jullie reacties! Opvallend, drie mannen, komt niet vaak voor.
  @John, heel mooi beeld: het briefje onderin de kuil. Doet me denken aan de alchemist ook. En wanneer weet je dat je genoeg gegraven hebt, en op de bodem bent? Wauw, ben ik nog niet...
  @Theo, helder, zo'n mooi woord. Op de een of andere manier blijft dat altijd bij me. Dank dat je dat gebruikt.
  @Erik, raar maar waar. Weten zonder je hoofd te gebruiken. Misschien niet iemand anders maar jijzelf? Wens je alle goeds!
  Sandra
  Ik zit op het moment precies in deze fase.......vastlopen, geen zelfvertrouwen meer hebben, niet verder lijken te komen!
  En heb nu voor het eerst in mijn leven MIJZELF op de eerste plaats gezet!!!
  En ik ben er trots op. Het voelt wel heel onwennig......maar daar moet ik even doorheen, en heb gelukkig hele lieve vriendinnen en vrienden om me heen die mij daarin steunen!

  Dus jullie artikel kwam precies op het juiste moment! Bedankt daarvoor.

  Nynke  |  http://www.movente.nl
  Hoi Sandra, mooi verteld. Ja, 'het goede moment' zal altijd met je meelopen. Wanneer jij stappen zet in je eigen ontwikkeling zul je zien dat je de effecten daarvan ook meteen of synchroon naar je toe krijgt. Wat jij openzet in jezelf, zul je vanaf dat moment ook kunnen waarnemen in je omgeving. Fijn dat je trots bent. Markeer dit maar en denk er eens aan terug op een minder fijn moment zodat je er altijd kracht uit put. Sterkte met alles!
  Kor de Jong  |  http://www.kor-en-de-motor.nl
  Ik ben bezig aan de droombaanreis van Talentfirst en kreeg via een link de mogelijkheid dit artikel te lezen. Ik zie alles staan wat ik heb meegemaakt en lijk nu voor een doorbraak te staan. Alles wat ik mee heb gemaakt de afgelopen jaren speelt als gevolg weer door m'n hoofd. gelukkig heb ik afgelopen jaar kennis gemaakt met oefeningen van een mindfulness training en een verdieping hierop dmv focussen bij www.ybron.nl Hierdoor kan ik nu veel dichter bij mijzelf blijven en keer niet steeds terug naar mijn rationele denkende hoofd waar ik hoofdpijn van krijg als ik dit te veel toelaat zoals ik eerst deed.
  Nynke  |  http://www.movente.nl
  He Kor, wat fijn dat je dit wilt schrijven. Kunnen anderen weer zoveel aan hebben! Ja, de doorbraak, jee een belangrijk moment. En... het gaat vaak weer zo anders dan we hadden 'bedacht'. Daar is'ie weer, dat hoofd. Ik wens je alle goeds. Leuk om nog eens te horen van 'na de doorbraak'. Groet!
  Saskia Kruize  |  http://Www.Pays-Sas.nl
  jan
  Een heel herkenbaar verhaal.
  Ben zelf goed vastgelopen in mijn leven maar het geschreven stukje opent wel mijn ogen nu....

  dank je wel

  Nynke  |  http://www.movente.nl
  Hallo Jan, dank voor je reactie! Ik wens je veel nieuwe wegen nu je anders kijkt. Groet en heb het goed.
  Eveline
  Ik weet niet wanneer dit artikel is geschreven, misschien wel jaren terug. Toch is dit heel bijzonder voor mij om te lezen. Ik ben zelf net afgestudeerd, ben tijdens mijn studie altijd erg succesvol geweest in stages etc. en loop nu heel hard tegen de muur aan. Ik kom niet meer toe aan het ideaalbeeld wat iedereen heeft van mij, weet niet of ik wel wil voldoen aan want anderen van mij verwachten (gaan werken binnen mijn diploma) en kom niet aan werken toe. Ik ben op dit moment werkzoekende, maar dat is eigenlijk (wat ik liever niet toegeef) heel goed voor mij. Ik moet nu wel aan mezelf werken. Toch voel ik me verplicht om te werken, gewoon omdat ik denk dat dat moet. Ik loop heel erg vast in mijn leven en weet niet goed waar het einde van de tunnel is. Gelukkig geeft dit artikel erkenning, omdat ik altijd bang ben dat ik het verkeerd doe, niet voor mezelf mag gaan en dat stilstand achteruitgang is. Ik weet nog niet precies hoe ik aan mezelf moet werken, maar ik dank voor dit artikel. Prachtig.
  Kor de Jong  |  http://www.kor-en-de-motor.nl
  Hallo Eveline, dit artikel is idd al een paar jaar oud maar blijft actueel. Het plan waar ik eerder over schreef is na een paar maanden gestopt omdat er geen goede grond was voor samenwerking. Inmiddels ben ik opnieuw heel druk om het toch van de grond te krijgen en heb via een (spirituele) zoektocht veel meer over mijzelf geleerd en weet nu beter waarom het steeds (net) niet lukte. Nu dus met nieuwe inzichten die het niet echt makkelijker maken maar eerder spannender. Toch hoop ik dat mij dit gaat helpen. Ik ga een leerwerkplaats op starten en op mijn site vind je daar meer over. Ook heb ik een luisterend oor voor mensen die ook in een ontwikkelingsproces zitten en kan mogelijk facilitair zijn voor hem/haar/hun! Inmiddels weet ik namelijk dat de enige die je kan helpen jijzelf bent. Daarom gebruik ik ook het woord facilitair.
  Nynke Rinzema  |  http://www.movente.nl
  Hallo Eveline, dank voor je reactie! Die raakt me. Bij het schrijven voor deze site heb ik altijd geprobeerd om echt bij mijzelf te blijven in wat ik wilde schrijven. En tegelijk, ook hier, zijn kaders waaraan je 'moet' voldoen en waarvan ik, heel eerlijk, ook echt heb geleerd. Bijv. hoe een grotere groep open gaat staan voor een artikel dat over emoties, vastlopen en iets dat moeilijk is.
  Wat jij schrijft, daar herken ik veel in dus dat is vice versa. Ik wil je echt echt echt aanmoedigen en kracht mailen om door te gaan op je weg van je eigenheid vinden en inzetten in de omgeving waarin die tot haar recht komt, waarin jij dus tot je recht komt. Het is een puzzel, zoals het leven dat is. Maar alleen al dat je nu zo bewust dit schrijft, geeft mij de overtuiging dat jij helemaal je plek vindt en inneemt.
  Eveline
  Bedankt Nynke! Heel erg bedankt!
  anoniem
  test
  anoniem
  test

  Ontvang jij hem al?
  De gratis nieuwsbrief voor iedereen die vooruit wil in het leven!

  Met verrassende inzichten, nieuwe idee�n of een steun in de rug.

  Probeer 'm gewoon! (makkelijk afmelden met 1 klik)  geen interesse / ontvang ik al
  Best beoordeelde artikelen
  Meer artikelen
  Meest bekeken Boeken
  3. Stress: vriend en vijand
  Theo Compernolle
  Meer boeken
  HP List #2