HP List #1
'Vind ons leuk' op Facebook
18
Sluit u aan bij onze LinkedIn groep 103
Volg ons op Twitter 2431
Word lid van onze gratis nieuwsbrief 10120
Marieke Noordam
Auteur: Marieke Noordam
Marieke begeleidt mensen met vragen over persoonlijke effectiviteit, competentie-ontwikkeling, loopbaan-heroriëntatie, het maken van keuzes in de loopbaan en het combineren van werk en zorgtaken.

6 basisbegrippen van persoonlijke ontwikkeling

'Het beste uit jezelf halen', makkelijker gezegd dan gedaan. Dit zijn de 6 basisprincipes volgens Marieke Noordam, vaste auteur van OntwikkelZelf.nl.6 basisbegrippen van persoonlijke ontwikkeling

Als loopbaancoach en HR-adviseur is persoonlijke ontwikkeling een onderwerp dat regelmatig bij mij op tafel komt. Mijn professionele mening wordt met name gevoed door persoonlijke ervaringen. Ervaringen die mij als mens hebben gevormd en mij een professionele én persoonlijke coach maken. Ik vind het een inspirerende gedachte dat je als mens zo veel mogelijkheden en kansen hebt – of kunt creëren – om jezelf te ontwikkelen.

Mijn persoonlijke ontwikkeling
In dit artikel zet ik kort en krachtig uiteen waar persoonlijke ontwikkeling volgens mij voor staat. De invulling blijft persoonlijk – iedereen geeft een eigen geur, kleur en smaak aan zijn of haar ontwikkeling.

Persoonlijke ontwikkeling is, zoals het woord al zegt, iets persoonlijks. Vraag 10 willekeurige coaches naar hun interpretatie van persoonlijke ontwikkeling en je krijgt 10 verschillende verhalen.

Persoonlijke ontwikkeling houdt voor mij onder andere de volgende 6 dingen in:

1. Niet moeten maar willen
Een gedwongen persoonlijke ontwikkeling werkt niet. Alleen als je iets echt heel graag wilt, kun je veel bereiken. Je bent gemotiveerd en je wilt het vanuit je tenen (je zogenaamde intrinsieke motivatie). Deze motivatie zorgt er niet alleen voor dat je ergens aan begint, maar ook dat je het afmaakt.

2. Het zit in kleine dingen
Om aan je persoonlijke ontwikkeling te werken zijn heel dure opleidingen en trainingen niet per se noodzakelijk. Voor het zetten van stappen in je persoonlijke ontwikkeling kun je inspiratie en ideeën halen uit boeken en (vak)tijdschriften, uit je netwerk en uit bijvoorbeeld intervisiegesprekken met collega's.

3. Prikkelend
Bij persoonlijke ontwikkeling gaat het er ook om wat jou prikkelt. Een interessante tweet, een interview op tv of een goed gesprek met een vriend of vriendin. Je moet er voor openstaan en willen zien wat je uit een situatie kunt leren.

4. Het kost tijd en aandacht
Er zijn periodes in je leven dat het niet lukt om bezig te zijn met je persoonlijke ontwikkeling. Je bent druk met werk, je gezin of andere zaken die je aandacht opslurpen. Laat het dan gewoon even rusten. Er komt een moment dat er ruimte in je hoofd is en je de behoefte voelt om weer aan de slag te gaan met je ontwikkeling.

5. Genieten en belonen
Het is erg belangrijk om te genieten van de stappen die je zet in je persoonlijke ontwikkeling. Zie het als een mooie reis waarin je nieuwe ontdekkingen doet. Waardeer jezelf voor de tijd en moeite die je steekt in je ontwikkeling. Wees er trots op.

6. Het is nooit klaar
Je bent nooit te oud om te leren. Blijf openstaan voor jouw persoonlijke ontwikkeling. Sta open voor en geniet van de interessante, leuke en boeiende nieuwe dingen die je leert.

Het beste uit mijzelf
Persoonlijke ontwikkeling hoort bij mij als mens en zeker ook bij mij als professional. Deze tijd van het jaar biedt de kans even stil te staan bij mijn ontwikkeling van het afgelopen jaar en plannen te maken voor het komende jaar. Zo blijf ik iedere dag weer het beste uit mijzelf halen.
 

Marieke Noordam
Mariekenoordam.nl

Trefwoorden:Persoonlijke ontwikkeling, Leren  |  Motivatie
Lees meer:
  Geef uw waardering
  Lezerswaardering: 7,0 (40 stemmen)
  Hoe waardeert u dit artikel?
  1
  2
  3
  4
  5
  6
  7
  8
  9
  10


  Reacties

  Ontvang jij hem al?
  De gratis nieuwsbrief voor iedereen die vooruit wil in het leven!

  Met verrassende inzichten, nieuwe idee�n of een steun in de rug.

  Probeer 'm gewoon! (makkelijk afmelden met 1 klik)  geen interesse / ontvang ik al
  Best beoordeelde artikelen
  Meer artikelen
  Meest bekeken Boeken
  5. Loslaten
  Jan Wolter Bijleveld; Ingeborg Deana
  Meer boeken
  HP List #2