Het nut van angst
Het is niet gemakkelijk om toe te geven, maar velen onder ons ervaren regelmatig enige vorm van angst. En dat is goed! De meeste angsten zijn namelijk een uiting van langdurig ongenoegen, dat (nog) niet herkend is of waartegen geen actie ondernomen is.
De hond die niet durfde De hond – een rustige en stabiele viervoeter – ging mee op vakantie. Bij de bestemming aangekomen durfde hij plotseling de trap naar de voordeur niet op, 7 treetjes die hij normaal enthousiast zou nemen. 2 dagen later durfde hij de auto niet meer in en daarna weigerde hij de drempel over te gaan. Als klap op de vuurpijl was hij met geen mogelijkheid meer de kamer uit te krijgen. Het laatste stuk van de terugreis was alleen nog maar snelweg en we vertelden de hond steeds dat we naar huis gingen. Hij leek het te begrijpen want hij sprong al snel weer met verve de auto in en beklom enthousiast elke trap die hij tegenkwam.
Waar sloeg dit nu op?
Uitlaatklep Zoals de meeste honden – én de meeste mensen – houdt deze hond van vaste patronen. Vaste patronen geven duidelijkheid en dus rust. Het tegenovergestelde, namelijk het doorbreken of zelfs ontbreken van vaste patronen, brengt onzekerheid en dus onrust. Ons brein kan maar een beperkte tijd het vervelende gevoel van onrust op dezelfde manier vasthouden. Daarna zoekt het een uitlaatklep. Dat kan zich in vele vormen uiten, zoals het hebben van een kort lontje, een depressie, lichamelijke klachten of een plotselinge en (meestal) onverklaarbare angst.
De angst verklaard Wanneer je lange tijd onder stress staat en te lang het gevoel hebt dat er geen vaste bodem meer onder je voeten ligt, gaat je brein op zoek naar ontlading van dit gevoel. Neem je nu de verschillende mogelijkheden onder de loep, dan is angst de meest makkelijke om mee om te gaan. Even ter vergelijking met het hebben van een kort lontje – een prikkelbare staat waar je omgeving veel last van kan hebben – is angst juist een manier waarbij de omgeving rekening met je gaat houden. De meeste angsten die mensen kunnen ontwikkelen zullen zelden 100% van de dag in beslag nemen. Ze komen af en toe eens voor en zijn vaak redelijk gemakkelijk te ontwijken. Het brein hoopt natuurlijk dat het omgaan met de angst daarna ontspanning zal bewerkstelligen.
Gefopt Angst is misschien een makkelijke manier om tijdelijk het gevoel van onzekerheid en onrust af te wenden, maar het is natuurlijk geen oplossing. Het brein brengt je kortstondig in een gevoel van angst, je doet er iets mee (gillen, huilen, ontwijken, bescherming zoeken) en daarna is het weer voorbij. Pfffffff! Opgelucht krijg je een gevoel van welbehagen, om vervolgens weer terug te komen in de modus van onzekerheid en onrust. In feite heeft je brein je gewoon gefopt met de zogenaamde oplossing. Wat het wel heeft gedaan is je duidelijk maken dat er ergens iets moet gebeuren in je leven. Als – of wanneer – je die uitdaging aan durft te gaan!
Het nut van angst Angst vertelt je iets over jezelf en dat gaat een hele stap verder dan de angst zelf. De grote vraag is natuurlijk wat er nu precies achter schuilt en vooral ook wat je daarmee kunt doen. Kijk eens mee naar de omgekeerde wereld:
- Moeite met overzicht krijgen in het eigen leven levert bijvoorbeeld een rij-angst op
- Een negatief zelfbeeld levert bijvoorbeeld spreekangst op
- Moeite met het aangeven van grenzen levert bijvoorbeeld claustrofobie op
- Te weinig aandacht voor jezelf durven vragen levert bijvoorbeeld een spinnenangst op
"Soms hebben we erg veel geduld met ellende. Ophouden met berusten, kan het leven verrassend snel weer aangenaam maken" Olaf Hoenson De angst gekeerd Wanneer je bedenkt dat veel van de bekende angsten plotseling ontstaan, kun je ook bedenken dat ze weer even plotseling kunnen verdwijnen. Wat wij als mensen vaak nodig hebben is het begrip waar de angst vandaan komt. In tegenstelling tot de eerder genoemde hond – die onmiddellijk na de vakantie al zijn angsten opzij had gezet – wil je weten waar je mee te maken hebt. Zodra je dat hebt uitgevogeld, kun je daarmee aan de slag. Het brein heeft dan iets om aan te knagen en heeft geen behoefte meer aan een uitlaatklep. Vaarwel angst, dank je wel voor de boodschap!
|
Geef uw waardering |
Lezerswaardering: |
6,2 (20 stemmen) |
Hoe waardeert u dit artikel? |
|
Reacties |
Angst is zeker handig, vraag het maar aan de glazenwasser.
Zijn collega zonder angst, lag zo van de ladder.
Beheersbaarheid is de kunst, die tot balans kan leiden.
Het niet geloven van je gedachten wil wel eens helpen.
|
|