HP List #1
'Vind ons leuk' op Facebook
18
Sluit u aan bij onze LinkedIn groep 103
Volg ons op Twitter 2431
Word lid van onze gratis nieuwsbrief 10123
 Wendy de Peuter
Auteur: Wendy de Peuter
Wendy de Peuter helpt mensen bij het op orde brengen van hun huis en werkplek. Zo krijgen ze weer rust en ruimte voor de dingen die ze echt willen bewaren en echt willen doen. Wendy helpt mensen keuzes maken; op een betrokken, prettige en praktische manier.

Plannen, neem er de tijd voor

Als je de komende tijd weet wat je wilt doen, is het fijn als het ook daadwerkelijk lukt. Het geheim van de smid? Plannen!Plannen, neem er de tijd voor

Tijd maken om te plannen
Zomaar beginnen met iets leidt vaak tot problemen. Het duurt langer dan je denkt of je komt tijdens de uitvoering van je plan tot de ontdekking dat je iets niet hebt. Het is dus belangrijk om tijd te maken om te plannen, zodat je uit kunt zoeken:
 • wat je allemaal wilt
 • hoe lang iets (waarschijnlijk) duurt
 • wat je wanneer nodig hebt

Prioriteiten stellen
Waarschijnlijk wil je meer dan in de beschikbare tijd mogelijk is, dus zul je prioriteiten moeten stellen.
 • Wat is echt belangrijk voor je?
 • Wat ga je doen?
 • Wat kun je ook wel laten?

Prioriteiten variŰren van tijd tot tijd. Op je werk kan er een groot project zijn waardoor je tijdelijk wat minder tijd hebt voor je gezin. Daarna is er weer meer tijd voor je gezin. Beweeg mee.

Lange of korte termijn?
Plannen op de lange termijn doe je in grote lijnen, anders is al je tijd al op. Zoek voor jou belangrijke afspraken, zoals familiefeesten of werkuitjes, uit en beschrijf in grote lijnen wat je in een jaar wilt doen. Daarna is het tijd voor de kortere termijn met deelactiviteiten waarbij je rekening houdt met de vaste activiteiten in je leven.

Structuur! Structuur! STRUCTUUR!
Activiteiten die vaker voorkomen geven structuur aan je leven: slapen, sporten, school, werken, het huishouden. Mensen die niet werken, om welke reden dan ook, zijn vaak een stuk houvast kwijt. Er zijn veel minder ┤kapstokken┤ om je aan vast te houden. Gevolg kan zijn dat mensen steeds moeilijker tot actie komen. Eet en slaap op regelmatige tijden en ga naar buiten; blijf in beweging en ontmoet anderen.

Tip 1: Zorg voor jezelf en blijf in beweging. Lichamelijke beweging activeert ook je psychische beweging.

Invloed van anderen
Naast je eigen (veranderende) wensen en doelen heb je ook te maken met wensen en doelen van de mensen om je heen. Praat er met anderen over en stem activiteiten op elkaar af. Er is meer betrokkenheid en acceptatie als je weet waar iemand mee bezig is, of wat iemand blij maakt.

Ruim en reŰel
Houd bij je planning altijd rekening met uitloop, voorbereiding en storingen. Dit kunnen gezellige storingen zijn zoals een kraambezoek, maar ook vervelende storingen zoals ziekte of allerlei vragen van collega's. En vergeet vooral niet om ook genoeg tijd in te plannen om steeds weer op te laden. Hoe laad jij op? Met een boek of een wandeling? Alleen of met anderen?

Energie
Een belangrijk aandachtspunt bij planning: wanneer heb je veel en wanneer weinig energie? Niet iedereen weet dat van zichzelf. Toch is dit relevant. Probeer zo veel mogelijk moeilijke dingen te plannen op momenten dat je veel energie hebt en makkelijke klusjes voor de lage energiemomenten.

Tip 2: Plan niet alleen acties in, maar ook oplaadtijd! De batterij opladen is immers van groot belang om in actie te kunnen komen. En vergeet ook vooral niet de lege vakken in je agenda in te bouwen voor wat er allemaal nog komen kanů

Flexibiliteit
Niets in het leven is zeker, maar jij bent de baas. Wees flexibel als de mensen of de wereld om je heen veranderen, maar vergeet jezelf en je eigen wensen niet! Plannen is dÚ manier om controle over je eigen leven te houden. Als jij goed plant, kun je daarna optimaal genieten.
 

Trefwoorden:Timemanagement  |  Plannen  |  Prioriteiten
Lees meer:
  Geef uw waardering
  Lezerswaardering: 4,1 (7 stemmen)
  Hoe waardeert u dit artikel?
  1
  2
  3
  4
  5
  6
  7
  8
  9
  10


  Reacties
  Folio De Coene
  Distributie communicatie voor onderzoek energie lading en ontlading nodige demo voor over exstrakting lichaamsactievieteid

  Ontvang jij hem al?
  De gratis nieuwsbrief voor iedereen die vooruit wil in het leven!

  Met verrassende inzichten, nieuwe idee´┐Żn of een steun in de rug.

  Probeer 'm gewoon! (makkelijk afmelden met 1 klik)  geen interesse / ontvang ik al
  Best beoordeelde artikelen
  Meer artikelen
  Meest bekeken Boeken
  1. Loslaten
  Jan Wolter Bijleveld; Ingeborg Deana
  3. Zelfmanagement
  Susanne Brakkee
  Meer boeken
  HP List #2