HP List #1
'Vind ons leuk' op Facebook
18
Sluit u aan bij onze LinkedIn groep 103
Volg ons op Twitter 2431
Word lid van onze gratis nieuwsbrief 10093
Wim van Grinsven
Auteur: Wim van Grinsven
Wim van Grinsven is auteur (oa van ‘Handorakel voor de manager’), tekstschrijver, communicatieadviseur en Consciousness Coach in opleiding. Kwam erachter dat persoonlijke ontwikkeling is waar het echt om draait in zijn leven en is heel benieuwd wat en waar hem dat nog brengen zal. Passie en purpose: helderheid scheppen.

Dan maak je maar zin

Nog steeds klinkt de vermaning van je moeder na in je oren. Zij vond dat je iets moest doen waar je geen zin in had en liet dat weten ook. 'Dan maak je maar zin,' zei ze en daarmee was het wat haar betreft klaar. Belachelijk. Daar kon je pas echt kwaad om worden. Toch had ze alle gelijk van de wereld.Dan maak je maar zin

We laten ons regeren door onze gevoelens. Ik voel geen enthousiasme om dit te doen, dus ik doe het niet. Althans, niet nu. Een andere keer misschien. Allerlei redenen en motieven om het niet te doen komen pasklaar op in je hoofd. En allemaal komt het voort uit: het voelt niet goed, nu. Of: ik voel me niet goed nu.

Niet omdat het moet, maar omdat je het wilt

Maar sinds wanneer ben je willoos overgeleverd aan wat je op enig moment toevallig (of niet toevallig) voelt? Je moeder heeft je niet voor niets geleerd dat je zin gewoon kunt maken. 

Hoe je dat doet? Simpelweg door te besluiten dat je doet wat je moet doen of wat je je had voorgenomen te doen. Niet omdat het moet, maar omdat je het wilt. En dan gewoon beginnen. Het voelt even vervelend, maar als je eenmaal bezig bent – met wat het ook is – blijkt het bijna altijd minder vervelend dan dat je het je voorstelde toen je er geen zin in had.


Door het besluit om te beginnen, neem je het heft in handen. Je bent geen slachtoffer die dingen tegen zijn zin moet doen, maar iemand die weloverwogen – alle omstandigheden overziend – een besluit heeft genomen en dat ten uitvoer brengt. Hoe het zich vanaf dat moment ontwikkelt weet je niet van tevoren.
Maar dat je je al snel beter voelt dan toen je er tegenaan zat te hikken, dat lijdt geen twijfel. Zoals die man zei: 'We zingen niet omdat we vrolijk zijn, we zijn vrolijk omdat we zingen'.

Probeer het gewoon

Moet je dan nooit op je gevoel afgaan? Hmm, dat ligt eraan welke gevoelens. Zijn ze positief, ondersteunen ze je welbevinden op langere termijn en word je er enthousiast van? Ja, waarom zou je die gevoelens niet honoreren met gecommitteerde actie? Maar heb je te maken met gevoelens die je onderdrukken, onderuithalen en je van je enthousiasme beroven, waarom zou je daar in meegaan? Wat schiet je ermee op? 

Makkelijker gezegd dan gedaan, denk je. Ja, in het begin zeker. Maar probeer het gewoon. Maak eens zin als je ergens geen zin in hebt.

Wie of wat bepaalt hoe jouw dag eruitziet en dus uiteindelijk hoe jij jouw leven leidt? Is dat het gevoel dat je er niet aan toe bent, of geen zin in hebt, of er tegenop ziet? Of ben je het zelf? Jij, degene die besloten heeft dat iets de moeite waard is en het daarom gewoon doet?

Maak zin
• Realiseer je dat een gevoel maar een gevoel is en niet de ultieme waarheid.

• Screw it, just do it.

• Structureel geen zin in iets? Vraag je af waarom je vindt dat het dan toch moet.

• Stap uit de slachtofferrol. Zeg niet 'Ik moet…', maar 'Ik kies ervoor om…'
 

Wim van Grinsven
Tekstbron.nl

Trefwoorden:Moeten  |  Initiatief nemen  |  Zin maken
Lees meer:
Geef uw waardering
Lezerswaardering: 5,8 (21 stemmen)
Hoe waardeert u dit artikel?
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10


Reacties
qwertyna
het hangt er van af waar je het over hebt voormij heeft het niks geholpen maar mischien voor een ander wel
Pshychologie van de koude grond
Hi Helena, welcome to the site! Yeah, we did a few shows that day and sehewmore along the way I had a little more to drink than I should have to remain coherent!Glad you enjoyed it though

Ontvang jij hem al?
De gratis nieuwsbrief voor iedereen die vooruit wil in het leven!

Met verrassende inzichten, nieuwe idee�n of een steun in de rug.

Probeer 'm gewoon! (makkelijk afmelden met 1 klik)geen interesse / ontvang ik al
Best beoordeelde artikelen
Meer artikelen
Meest bekeken Boeken
3. Stress: vriend en vijand
Theo Compernolle
Meer boeken
HP List #2