HP List #1
'Vind ons leuk' op Facebook
18
Sluit u aan bij onze LinkedIn groep 103
Volg ons op Twitter 2431
Word lid van onze gratis nieuwsbrief 10128
Auteur: Gastauteur

Wat komt eerder: innerlijke of uiterlijke vrijheid?

Het streven naar vrijheid vind je in de meest basale vorm in de wereldwijde strijd om de vrijheid van onderdrukking. Maar deze vrijheid van onderdrukking gaat verder, het is namelijk ook de vrijheid van jezelf zijn, van jouw weg vervolgen overeenkomstig jouw waarheid.  Ervaar jij innerlijke en uiterlijke vrijheid?Wat komt eerder: innerlijke of uiterlijke vrijheid?

Innerlijke vrijheid
Al eeuwen wordt er gestreefd naar innerlijke én uiterlijke vrijheid. Innerlijke vrijheid laat zich vooral omschrijven als innerlijke rust of innerlijke balans, of anders gezegd: het emotioneel, mentaal, fysiek en spiritueel vrij zijn. Het gaat daarbij om de unieke balans:

 • leven vanuit je hart;
 • in harmonie zijn met jezelf;
 • leven vanuit onvoorwaardelijke liefde en innerlijke kracht.

Dit betekent vooral dat je vrij bent van je eigen belemmerende gedachten, emoties en overtuigingen, en dat je fysieke lichaam bovendien gezond is en je ondersteunt in plaats van dat het je beperkt. Dit begint bij weten wie je bent en wat je kracht is, maar ook weten wat je belemmert en wat je voedt. Dan kun je loslaten wat je belemmert en stimuleren wat je voedt. En daarna kun je je ware zelf tot expressie brengen in het leven zelf. De mogelijkheden hiertoe zullen echter ook worden bepaald door de omstandigheden in je leven en de mate waarin je in vrijheid jezelf kunt zijn.

Uiterlijke vrijheid
Dit wordt de uiterlijke vrijheid genoemd. Dit is niet alleen de eerder genoemde vrijheid van onderdrukking of de vrijheid van geloof en levensvisie, maar ook bijvoorbeeld:

 • financiële vrijheid;
 • de vrijheid om je privéleven in te richten zoals je wilt;
 • de vrijheid van beperkende verplichtingen van werk en sociale (familiaire) contacten.

Er zijn allerlei omstandigheden die je afhankelijk kunnen maken van anderen. Simpelweg omdat je afspraken na moet komen of omdat je je er op enigerlei wijze toe verplicht voelt. Je kunt er niet onderuit of je weet misschien niet hoe. Deze uiterlijke vrijheid kent vele vormen en is vaak ook afhankelijk van je levensomstandigheden. Je innerlijke balans – wie je bent en hoe je in het leven staat – bepaalt deels je levensomstandigheden en hoe je daarmee omgaat. Maar vooral ook hoe je deze ervaart.

Perceptie
Het gaat er bij innerlijke en uiterlijk vrijheid vooral om hoe je het ervaart en wat je verstaat onder vrijheid. Als je kijkt naar bijvoorbeeld de perceptie van financiële vrijheid dan zal de één zeggen dat hij financieel vrij is als hij multimiljonair is en nooit meer hoeft te werken. Een ander verstaat hieronder misschien het vrij zijn van schulden en het zelfstandig kunnen voorzien in zijn levensbehoeften.
Het ervaren van vrijheid in welke vorm dan ook hangt altijd af van de persoon, van de wensen en behoeften. Daardoor wordt de mate van vrij zijn  bepaald door je eigen waarheid. Het is dus van belang niet alleen te beseffen dat jij zelf bepaalt of je vrij bent, maar vooral dat je door stappen te nemen je eigen innerlijke en uiterlijk vrijheid kunt creëren.

Leiding nemen
Uiteindelijk gaat het om leiding en verantwoordelijkheid nemen in en over je leven, waarbij beide vrijheden beginnen bij:

 • jezelf zijn;
 • jezelf accepteren;
 • van jezelf houden.
Ook al ben je op bepaalde fronten nog afhankelijk van anderen – bijvoorbeeld door verplichtingen of afspraken – zolang je in je hart vrij bent, kun je vanuit onvoorwaardelijke liefde en innerlijke kracht leven. Vanuit innerlijke vrijheid kun je dan keuzes maken die jouw ware zelf ondersteunen en je stap voor stap leiden naar uiterlijke vrijheid.

Als je innerlijk vrij bent volgt je uiterlijke vrijheid vanzelf. Dit werkt ook vice versa. Pas je perceptie van uiterlijke vrijheid aan en stop met het buiten jezelf om zoeken van de bevestiging van wie je bent en wat je doet. Als je gaat geloven in jezelf en je eigen wijsheid, zul je je steeds minder afhankelijk voelen van anderen en dit ook steeds minder worden. Hierdoor zul je je ook innerlijk vrijer voelen om jouw weg te vervolgen.

En dit begint met heel praktische stappen:
 • wees duidelijk naar jezelf in wat voor jou vrijheid betekent;
 • leer jezelf kennen en ontdek wanneer in welke situaties en onder welke omstandigheden je je niet vrij voelt, maar afhankelijk;
 • stop jezelf elke keer als je geneigd bent om weer in zo'n situatie terecht te komen door te kiezen voor jezelf en jouw waarheid.


Eveline van Dongen
www.innertreasure.nl

 

Trefwoorden:Balans  |  Vrijheid  |  Verantwoordelijkheid nemen
Lees meer:
Geef uw waardering
Lezerswaardering: 7,9 (15 stemmen)
Hoe waardeert u dit artikel?
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10


Reacties

Ontvang jij hem al?
De gratis nieuwsbrief voor iedereen die vooruit wil in het leven!

Met verrassende inzichten, nieuwe idee�n of een steun in de rug.

Probeer 'm gewoon! (makkelijk afmelden met 1 klik)geen interesse / ontvang ik al
Best beoordeelde artikelen
Meer artikelen
Meest bekeken Boeken
1. Loslaten
Jan Wolter Bijleveld; Ingeborg Deana
5. Het geluk - Een handleiding
Manfred Kets de Vries
Meer boeken
HP List #2