Herken leugens en voorkom conflicten
Niemand wil dat er tegen hem of haar gelogen wordt en toch doet iedereen dat wel eens. Maar hoe kan het herkennen van de waarheid je helpen in conflictsituaties?
Hoe weet je het en hoe zie je het? Onze ouders leren ons dat je niet mag liegen en een ander moet vertrouwen. Maar ze vergeten de vaardigheden mee te geven om dat te kunnen checken. Zelf hebben ze het immers ook nooit geleerd. Wat hebben ze jou wel geleerd? Inderdaad... liegen! En daarom doen we het, soms wel meerdere malen per dag.
"Wanneer alle mensen altijd de waarheid spraken, zou dat de hel op aarde betekenen" Jean Gabin
Een leugentje om bestwil We smeren onze relaties in met leugenolie. Maar als je dat geregeld doet, moet je jezelf de vraag eens stellen waarom je dat doet.
- Vermijd je de confrontatie?
- Vlucht je voor de consequentie?
- Ben je wel voldoende assertief?
- Benader je de ander zoals jij ook benaderd wil worden?
Omdat iedereen die leugenolie gebruikt is het niet vreemd dat het vertrouwen vaak in wantrouwen en vervolgens conflict verandert. Zij vraagt: "Heb ik een dikke kont in deze broek?" Hij antwoordt: "Nee hoor." Zij reageert: "Dat zeg je wel, maar dat meen je niet!" Hij schreeuwt: "Vraag het me dan niet!"
"Niet dat je tegen mij loog, maar dat ik je niet meer geloof heeft mij geschokt" Nietzsche
Herken conflictcommunicatie en zoek naar de belangen Een conflict is zomaar geboren. Mensen focussen zich dan op details. Op elke slak wordt zout gelegd, elk woord afgewogen en geen detail wordt nog gemist. Maar helpt dat nu de wederzijdse belangen in beeld te brengen? De eigenlijke kwestie is of die dikke kont een signaal van een tekort aan zelfvertrouwen is of een test of hij haar nog wel mooi vindt. Is een relatie sterk genoeg om daar over te praten of wordt er gevlucht in 'leugentjes' om bestwil'?
Zo werkt het ook in andere relaties, bijvoorbeeld op het werk. Wat staat er nu niet op papier en wat is er niet gezegd dat wel gezegd of geschreven had moeten worden? Vele vergaderingen of menige ondernemingsraden verspillen hier tijd en energie aan. Omdat we het niet weten stellen we onnodige vragen, krijgen charismatische mensen meer ruimte dan zou moeten en veranderen vergaderingen in het speelveld van vergadertijgers. Steeds sneller schakelen we een advocaat in voor de meest simpele zaken. Zaken die we misschien best zelf hadden kunnen oplossen.
Niet iedereen is expert in conflicthantering, lichaamstaal en leugendetectie. Toch liggen signalen van liegen vaak zo voor het oprapen dat het lijkt alsof mensen ze gewoon niet willen zien.
5 tips over liegen waarop mensen zijn vergeten te vertrouwen
- Mensen die liegen kijken je veel minder aan dan normaal. Ze kijken langs je omdat ze het gevoel hebben dat je in hun ziel kunt kijken en de waarheid kunt zien. Leugenaars zoeken onbewust naar een vluchtweg.
- Als je van onderwerp verandert en je ziet dat iemand opgelucht raakt, let dan op. Komt de spanning terug als je het vorige onderwerp opnieuw aankaart? Grote kans dat daar dan de leugen zit.
- Iemand die liegt staat er niet comfortabel bij. Een ontspannen persoon gebruikt ondersteunende lichaamstaal bij zijn verhaal. Verandert deze non-verbale communicatie bij een bepaald onderwerp? Kijk dan of bewegingen minder vloeiend of houterig worden en of de persoon zich ineens zichzelf verstopt door armen en benen over elkaar te doen.
- Laat je niet het bos in sturen. Een leugenaar wil steeds van onderwerp veranderen, want dan hoeft hij niet meer te liegen. Stel meer vragen over feiten en details. Zo loopt de leugenaar vanzelf tegen de lamp.
- Leugenaars geven geen antwoord. Luister je dus wel goed? Antwoorden als: "Dat was het wel zo'n beetje" of "Om eerlijk te zijn" zijn verdacht. Wat is er dan meer dan 'zo'n beetje' en waarom zegt de persoon eerlijk te willen zijn? Waarover is hij dat niet dan?
"Een schadelijke waarheid is beter dan een nuttige leugen" Johannes van Dam Leugendetectie Leugens herkennen vraagt om kennis en oefening, maar het zal je veel opleveren. Al is het alleen maar omdat de ander weet dat jij je verdiept in leugendetectie. Zo wordt er minder tegen je gelogen en neemt het conflictpotentieel af. Om de benodigde vaardigheden aan te leren zijn er boeken, workshops en cursussen over non-verbale communicatie en leugendetectie. Maak daar gebruik van en voorkom conflicten.
Enkele voordelen van leugendetectie op een rij
- Het voorkomt teleurstellingen.
- Door de vragen die je stelt word je serieus genomen.
- Je wordt meer empathisch, omdat je beter naar zinnen en lichaamstaal luistert.
- Je haalt meer én betere informatie boven tafel.
- Je verleidt de ander tot het vertellen van de waarheid.
- Je wordt assertief en je zelfvertrouwen neemt toe.
- Je voorkomt conflict, door het gesprek op een juiste wijze aan te gaan.
Jeroen Ketelaars Nederlands Conflictinstituut
|
Geef uw waardering |
Lezerswaardering: |
6,9 (34 stemmen) |
Hoe waardeert u dit artikel? |
|
Reacties |
Mijn gevoel geeft vaak wel aan als ik iets niet vertrouw, maar in het artikel een aantal concrete handvaten die mijn gevoel kunnen ondersteunen.
Gerard
Frapant wat ik hier lees over liegen. Vooral de stukjes 'om eerlijk te zijn' en 'meer weet ik ook niet' sprongen er in uw artikel uit.
Kreeg onlangs het volgende antwoord op een mail van mij en ben benieuwd wat u daarvan denkt. Er zit 1 eigen toevoeging in tussen haakjes waar ik aangeef dat dit beslist niet zo was. Wat verder opvallend voor mij is, is dat zij ineens nogal formeel taalgebruik hanteert, wat ik helemaal niet van haar gewend ben.
'Om eerlijk te zijn snap ik niet wat je bedoelt en suggereert. Ik ben van mening dat jij mijn gedragingen anders interpreteert, waardoor jij nu van slag bent geraakt. Ik kan mij ook niet voor de geest halen dat ik jou dit beeld en gevoel kan hebben gegeven en wellicht jou gemanipuleert zou hebben. Toen ik dat deed hadden wij het over dat optreden (eigen toevoeging; dit was beslist niet zo). Ik opperde nog dat jij ook aan dat optreden mee zou kunnen doen. Verder geen bijbedoelingen. Ja en het klopt dat wij het goed met elkaar kunnen vinden. Daardoor wellicht dat ik verdrietig was over wat jij schreef. Het is alleen lastig dat wij dit gebeuren anders hebben ervaren en het heeft naar mijn idee ook geen zin het verder te analiseren want wij zitten er anders in met onze zienswijze en gevoel.
Weet ook niet goed wat ik er verder van kan maken maar ik heb naar mijn weten niet tegen jou gelogen of jou misleid'.
Wat denkt u hiervan?
Vriendelijk groet, Gerard
Gerard
|
|