HP List #1
'Vind ons leuk' op Facebook
18
Sluit u aan bij onze LinkedIn groep 103
Volg ons op Twitter 2431
Word lid van onze gratis nieuwsbrief 10123
Pauline van den Berg
Auteur: Pauline van den Berg
Pauline is communicatiedeskundige en eigenaar van Eigenwijs Training en Coaching. Zij begeleidt mensen met de vraag ‘wat wil ik nu echt?! en heeft ervaring met NLP, familie- en organisatieopstellingen en gedragsvoorkeuren-methode LIFO®. Pauline is auteur van ‘EigenWijs - Tips voor beginnende ondernemers’ (2002).

Persoonlijke ontwikkeling: de kunst van het ontwikkelen

Ik geloof dat je als mens je hele leven blijft leren. Eerst leer je aan, later leer je af (ontwikkel je) en kom je steeds dichter bij wie je daadwerkelijk bent en wat je te doen hebt hier. Herken jij je eigen ontwikkeling?Persoonlijke ontwikkeling: de kunst van het ontwikkelen

Als je terugkijkt in de tijd, herken jij wellicht jouw persoonlijke missie (drijfveren) als de rode draad in je leven. Mensen die zich bewust zijn van hun persoonlijke missie, blijken vaak al kwaliteiten te hebben opgebouwd op dit gebied en vinden vrij gemakkelijk een levensinvulling die het beste bij hen past.

'Als je groen bent, groei je. Als je rijp bent, rot je' Ray Kroc (oprichter Mc Donalds)
Hoe leer jij?
Je leert alleen waar je aandacht op gevestigd is, wat je nodig hebt op dit moment. Een voorwaarde om te leren is veiligheid; een open, prettige sfeer en eigen ontspanning. Bewust leren doe je vanuit een duidelijke, persoonlijke verwachting en een praktische koppeling naar de dagelijkse praktijk. Uit onderzoek blijkt zelfs dat maar liefst 55% van het leereffect afhangt van de innerlijke motivatie. Extra snel leer je als je geprikkeld wordt via je zintuigen en je creativiteit.

Je bent meer dan je denkt
Hoewel hoofd (je bewustzijn), lichaam en onbewustzijn (onbewust opgeslagen informatie en je zijn) met elkaar verbonden zijn, kun je ze ook los van elkaar zien. Veel mensen leven voornamelijk vanuit hun hoofd. Met leren heb je vaak een voorkeur voor 1 van de 3 'lagen'.
Denk bijvoorbeeld aan het leren via feiten (hoofd), ervaringsleren (lichaam) of het ondergaan (onbewust). Dit gaat van concreet naar abstract, maar ook van langzaam naar snelle verwerking en van weinig naar veel informatie. Binnen deze, zoals ik het noem, zijnscirkel is het de kunst dat je van elke laag bewust wordt, deze toestaat en leert ervaren, zodat je uiteindelijk vanuit de totale verbondenheid kunt leven.  

Leren door filteren
Je neemt letterlijk alle informatie op. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat je eigen principes heel anders kunnen zijn dan je onbewust opgeslagen informatie uit het onbewuste, dat zich automatisch manifesteert in je gedrag. Zo kun je bijvoorbeeld onbewust anders reageren op een vrouwelijke autoverkoper dan op een mannelijke autoverkoper. Pure beïnvloeding dus.

Alles wat je voorgeschoteld krijgt, draagt bij in je ontwikkeling. In combinatie met je genen levert dit een bepaald wereldbeeld op. Op het moment dat je helemaal in verbinding staat met jezelf, kun je ontwikkelen. Alle gewoontes (automatisch gedrag) waar je last van hebt, kun je tegen het licht houden en eventueel loslaten.
Als je bewust wordt van wat je drijft, ga je automatisch filteren op nieuwe informatie. Dit gebeurt vanuit de vraag: 'kan ik er wat mee of niet'. Je kunt dan open, kwetsbaar en zonder oordeel of verwachting leren, omdat je gericht blijft op je eigen focus. Bovendien ben je daardoor minder energie kwijt aan focusarme zaken, waardoor je makkelijker leert.

Alles wat je aandacht geeft groeit. En omdat je affiniteit, plezier, energie, voldoening en soms enorme passie voelt bij je eigen drijfveren, lijkt je leven zich als vanzelf te ontvouwen. Past je focus niet bij jouw ontwikkeldoel, dan zitten dingen tegen of ervaar je het als een gevecht om dingen voor elkaar te krijgen.
De kunst van ontwikkelen
Je hoeft niet altijd in het dal te belanden om de top te kunnen zien. Breinonderzoek van de laatste jaren toont dat opgebouwde hersenpatronen lastig te veranderen zijn. Als je ooit een burn-out hebt gehad, weet je hoe veel energie het kost jezelf te 'resetten'. Toch zijn hersenen zeer plastisch en zul je met ander gedrag en veel herhaling vrij snel ontwikkelen op het gewenste gebied.
Het leuke aan ontwikkelen vind ik dat je zélf kunt bepalen dat je het vanaf dit moment helemaal anders gaat doen. Bovendien heb je vanaf de top een prachtig uitzicht over het dal.
 

Pauline van den Berg

Trefwoorden:Persoonlijke ontwikkeling  |  Leren  |  Ontwikkelen
Lees meer:
Geef uw waardering
Lezerswaardering: 5,7 (21 stemmen)
Hoe waardeert u dit artikel?
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10


Reacties
peter van gelder
het is een zweverig verhaal
Yannick
maakt nieuwsgierig naar meer info!

Ontvang jij hem al?
De gratis nieuwsbrief voor iedereen die vooruit wil in het leven!

Met verrassende inzichten, nieuwe idee�n of een steun in de rug.

Probeer 'm gewoon! (makkelijk afmelden met 1 klik)geen interesse / ontvang ik al
Best beoordeelde artikelen
Meer artikelen
Meest bekeken Boeken
1. Loslaten
Jan Wolter Bijleveld; Ingeborg Deana
3. Zelfmanagement
Susanne Brakkee
Meer boeken
HP List #2