HP List #1
'Vind ons leuk' op Facebook
18
Sluit u aan bij onze LinkedIn groep 103
Volg ons op Twitter 2431
Word lid van onze gratis nieuwsbrief 10093
David  Bloch
Auteur: David Bloch
In zijn internationale praktijk is David een veelgevraagd presentator, trainer, consultant, coach en therapeut. Hij entertraint en schrijft met passie, en weet anderen te kietelen op plekken waar ze amper weet van hadden, om ze te ondersteunen in hun ontwikkeling, groei en succes.

Wie is de baas, jij of je ‘Mind’?

Ben je met je gedachten vaak in het verleden of in de toekomst? Dan heeft je 'mind' de controle. Neem het heft weer in eigen hand.

Je zet jezelf neer in deze wereld op vooral vier gebieden. Inzicht in deze gebieden helpt je om te groeien en te veranderen, vooral om je te verdiepen in de rijke binnenwereld.

De vier gebieden...

... zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De drie concrete gebieden van mentaal, fysiek en emotioneel vormen een aparte laag boven het vierde gebied: spiritueel.

Voorkeur: mentaal

Onze Westerse maatschappij en cultuur besteden veel aandacht aan het mentale – het gebied van cognitie, logica, en vooral het stellen van de vraag 'waarom?' en het zoeken naar antwoorden.

Dit is het gebied van 'het hoofd' ofwel de 'Mind'. De laatste uitdrukking is moeilijk om juist te vertalen in het Nederlands omdat het concept feitelijk ontbreekt.

De Mind...

... omvat het hele gedachtegoed, je herinneringen, ingesleten gedragspatronen, je programmering... alsook de natuurlijke taken van de Mind. En wat zijn deze? Om je uit het moment te houden. De Mind heeft als feitelijke focus wat is geweest en wat zou kunnen gaan gebeuren. Alles behalve het actuele moment, de tegenwoordigheid waarin je werkelijk leeft.

Grootmeesters zoals Eckhart Tolle maken hier hun specialiteit van, zoals te lezen valt in zijn boek 'De Kracht van het Nu'.

Wat is geweest is geweest, en het enige wat we kunnen veranderen is niet het verleden, maar juist hoe we er nu over nadenken en ons dus voelen. Aldous Huxley schreef: "Het leven gaat niet om wat je overkomt, maar om wat je doet met datgene wat je overkomt."

Therapie

Een klant voor mijn werk als presentatiedeskundige blijft angstig zijn voor het optreden voor een groep. Cognitief begreep hij de processen uitstekend, maar op het moment zelf werd Frank overmeesterd als 't ware door iets waar hij geen controle over had. Na wat uitleg te hebben gehoord, stemde Frank in om een trancesessie te ervaren. Binnen de kortste tijd heeft hij herinneringen opgehaald van een nare dood doordat hij toen durfde op te staan om zijn waarheid te vertellen. En meer dan één keer: als vrouw op de brandstapel, als man gestenigd...
 

Op dit niveau, diep binnen de cellulaire herinneringen, ver weg van de drie oppervlakkige gebieden, gebeurde er iets in Frank dat z'n hele leven heeft veranderd. Nu staat hij vrolijk en krachtig voor de groep. Nu beseft hij dat hij geen 'waarom?'-vragen meer hoeft te stellen... Hij is in contact gekomen met het oneindige van het spirituele gebied, en heeft daar een enorme rust gevonden.

Alles wat je meemaakt en ooit hebt meegemaakt, wordt onthouden. Dat bijna alles snel 'in de kelder' verdwijnt, betekent niet dat het verdwenen is. Je verleden bepaalt hoe je nú bent. Er zijn krachtige middelen die je kunt inzetten op weg naar je bewustwording.

Meditatie...

... in z'n breedste betekenis is een manier of middel om voorbij de Mind te gaan, om in contact te komen met het spirituele en de inherente waarheid van het hart. Of je nu als een Zen-monnik zit, of opgaat in hardlopen of zwemmen, dat maakt niets uit. Ook een dagje op het strand liggen kan je vrijmaken van de tollende gedachten die razen door het hoofd en je afleiden van het Nu.

Ondanks de vele vormen die de naam meditatie krijgt, ben ik zelf een voorstander van het – zoals Osho dat zegt – op de oever van een rivier zitten, kijken naar de rivier (de stroom van gedachten). En als ik af en toe wegdrijf in de rivier, ben ik op een bepaald moment in staat om er uit te stappen om weer 'the watcher on the hill' te zijn.

Baas?

Uiteindelijk bepaal jij wie de baas is, jij of je Mind.

De eerste stap heb je al genomen: je weet inmiddels dat jij je Mind niet bent!
 

David Bloch
Perfect Presentation


Trefwoorden:Gevoelens  |  Emoties  |  Conditionering
Lees meer:
Geef uw waardering
Lezerswaardering: 7,6 (13 stemmen)
Hoe waardeert u dit artikel?
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10


Reacties
Astrid
Dat je ervaringen deel uitmaken van het NU en je daardoor gevormd bent. Daarvan ben ik overtuigd. Ik geloof er echter niet in dat deze ervaringen ook vanuit vorige levens worden meegenomen, daarin geloof ik niet.
Dank je, Astrid.
Je bent duidelijk in wat jij gelooft.
Leermeesters zoals Osho zijn er duidelijk over het feit dat WETEN krachtiger is dan GELOVEN.
Dat jij kiest om NIET in vorige levens te geloven, is jouw goed recht.
MIJN ervaring, mijn WETEN, ligt anders.
Deze recensie - http://davidbloch.nl/davidsblog/many-mansions - geeft een interessante ingang tot dit fascinerende onderwerp.
Thomas Hovius
Helemaal eens David, mooi.
Het zijn onze voorstellingen die ons gedrag bepalen.
Wilko Iedema  |  http://www.samo-rebalancing.nl
De Mind, oftewel het gedachten-proces, is een manifestatie van het Zijn, en vindt plaats in de ervaarbare ruimte van het Zijn. Gedachten die een beperkende en/of storende invloed hebben, zowel intern als in contact met anderen, kunnen veranderen door ze in alle oprechtheid te bevragen en te onderzoeken op hun feitelijke waarheid. Die waarheid is altijd in het NU. De ruis van het verleden die in allerlei situaties meelift wordt geprojecteerd in de situaties in het heden, en worden daardoor als storend ervaren en veelal uit zelf-bescherming op anderen geprojecteerd in de vorm van verwijten, oordelen, agressie....... Meditatie, Zelfonderzoek, Doorvoelen en Doorgronden, Compassie en Vergeving lossen het beperkende denken op en openen het Hart. Laag voor laag, dieper en dieper, er lijkt geen eind te komen aan dit openen, en de Liefde en Schoonheid die tevoorschijn komen zijn Mind-verblindend en Hart-veroverend...
De Mind is slechts een concept. Sluit je ogen maar, en kijk eens of je jouw Mind kunt lokaliseren...

Ontvang jij hem al?
De gratis nieuwsbrief voor iedereen die vooruit wil in het leven!

Met verrassende inzichten, nieuwe idee�n of een steun in de rug.

Probeer 'm gewoon! (makkelijk afmelden met 1 klik)geen interesse / ontvang ik al
Best beoordeelde artikelen
Meer artikelen
Meest bekeken Boeken
3. Stress: vriend en vijand
Theo Compernolle
Meer boeken
HP List #2