Wilde ik dit wel?
Sommige mensen kiezen bewust voor iets anders. Bij anderen neemt het leven een drastische wending zonder dat ze zelf aan het roer staan. Maar voor allen geldt: wat doe je als het tegenvalt?
Zelf de knoop doorhakken We kennen de mensen van het tv-programma. Vaak zijn het kinderloze stellen of ze hebben uithuizige kinderen. Ze hebben jarenlang hard gewerkt in een leven volgens vaste patronen. En "opeens", zo vertellen ze, hakken ze een knoop door. "We stappen eruit. We gaan het anders doen." Het huis gaat in de verkoop. Het nieuwe levensdoel is gekocht of gehuurd: een camping, boerderij of een te verbouwen huis inclusief een B&B. De nieuwe plek – vaak gespot tijdens een vakantie – wordt het doel aan de horizon, de nieuwe levensinvulling.
Help, wat overkomt me nu En we kennen die verhalen, die nu overal om ons heen opduiken: vrienden, familie, collega's en bekenden die 'zomaar' stranden.
- Gezondheid die het laat afweten.
- Een relatie waarin geen communicatie meer mogelijk lijkt.
- Een jarenlang dienstverband dat, hoe succesvol en fijn ook, gewoon ophoudt met bestaan.
Het oude komt niet meer terug Bij al die mensen gaat het roer om. En, bewust gekozen of niet, de nieuwe situatie blijkt heel vaak niet meteen makkelijk. Wat doe je dan? Een bijna automatische en begrijpelijke reactie is terugkijken en terugverlangen. Maar het oude keert niet terug. En – al is dat iedere dag het geval – door onze routines lijkt veel hetzelfde te blijven. Daarmee is het vertrouwd en veilig.
Terug is dus geen optie. Het is heel belangrijk om jezelf daarmee heel eerlijk, maar ook liefdevol te confronteren. Door eerlijkheid blijf je realistisch. En met liefde kijken naar jezelf in de nieuwe situatie zorgt ervoor dat je je ook weer kunt openen voor nieuwe mogelijkheden. Nieuwe ronde, nieuwe kansen Oud en vertrouwd, routines, rituelen, ze helpen ons houvast te ervaren. Tegelijk weten we dat vernieuwing continu is en dat we niet zonder kunnen. Al was het alleen maar ons lijf zelf, dat gezond blijft door voortdurende celvernieuwing.
Bovendien kennen we nieuw ook als prettig:
- Een nieuwe outfit
- Een nieuwe keuken
- Een 'nieuwe' partner
In die gevallen ervaren we:
- Meer energie
- Een blij gevoel
- Verrassende inzichten
Dus waarom zou de nieuwe 'roergang' niet net zo'n ervaring kunnen worden?
Ruimte om jezelf te hervinden Wil je de vruchten plukken van veranderingen in je leven, dan is (weer) contact maken met jezelf heel belangrijk. Een vorm van houvast is voor ieder mens nodig. En – hoezeer we ons houvast vaak zoeken in spullen, andere mensen of gewoontes – we vinden het uiteindelijk alleen maar in het contact met wie we in wezen zijn. Dat is een beweging naar binnen in plaats van naar buiten. Het maakt niet uit hoe uitzichtloos een nieuwe situatie lijkt, er is altijd een constante factor en dat ben je zélf. En met jezelf kun je altijd weer in gesprek zijn. Sterker nog: wanneer een nieuwe situatie je overvalt, ook al heb je er zelf voor gekozen, heb je bij uitstek de mogelijkheid om:
- Steviger in je schoenen te komen staan
- Te ontwikkelen als mens
- Nieuwe kanten van jezelf bloot te leggen
- Te ervaren wat je nog meer kunt
Uiteindelijk levert dat je zelfvertrouwen op en meer rust en ruimte. En dan blijkt het omgegooide roer weer heel gelukkig te maken.
Vind jouw houvast Vooral in deze tijd volgen veranderingen elkaar heel snel op en kiezen mensen vaker heel bewust om dingen anders te doen. Dat valt niet altijd mee. Het vraagt moed en kracht om nieuw houvast te vinden.
Enkele tips om dit te bewerkstelligen:
- Neem bewust even de ruimte om jezelf te confronteren met de verandering en om afscheid te nemen van het verlangen naar de oude situatie.
- Probeer een aantal nieuwe situaties voor ogen te houden die (uiteindelijk) veel hebben gebracht. Dat inzicht geeft vertrouwen en houvast.
- Besef dat je op een punt bent beland waarop je ontdekt wie je nog meer bent en wat je dus nog meer kunt. Dat zorgt voor groei en ontwikkeling, wat veel energie geeft.
- Al moet je het zelf doen, je staat niet alleen! Vraag hulp bij wat je nodig hebt.
|
Geef uw waardering |
Lezerswaardering: |
6,0 (8 stemmen) |
Hoe waardeert u dit artikel? |
|
Reacties |
Ron
Hallo,
Over het algemeen een goed verhaal. Het geeft best energie. Waarom (dan) een 7? Omdat er toch best ook wat open deuren in staan die in mijn ogen afbreuk doen aan de ernst van het onderwerp. Open deuren die weliswaar heel logisch klinken en (zullen) zijn, maar niet altijd realiseerbaar, omdat simpelweg de middelen niet voor handen zijn.
Dag Ron, dank je wel dat je reageert. De zeven vind ik niet zo belangrijk. Het is (maar) een middel om iets uit te drukken. Wat je wilt uitdrukken vind ik deste belangrijker. Daar ben ik benieuwd naar.
Mijn stukjes zullen altijd gaan over wat mogelijk te manifesteren is in je leven en wat dat vertelt over jou/over mij. Het gaat daarbij voor mij altijd over de weg naar binnen om van jezelf te leren hoe jij (of ik) omgaat met wat je tegenkomt.
Wat je tegenkomt kan heel concreet zijn: ziekte, ontslag, oorlog of, minder heftig, een lekke band. En het gaat om gevoelens, gedachten, ervaringen, manieren van doen.
Jij bent daarin anders dan ik en daar zit volgens mij de essentie: wat kun jij met de manier waarmee jij met dingen omgaat in je leven? Daarin zit denk ik altijd ruimte om jezelf uit te drukken en dus te leren, bewuster te zijn. Dat zie ik als zingeving, als richtinggevend in het leven.
Dan gaat het niet meer om de beperkingen zelf of een verlangd doel, maar om wat je erbij voelt en denkt en ermee doet, waardoor je je ontwikkelt en bewuster wordt.
Wat niet wegneemt dat verlangens die niet realiseerbaar blijken (soms lijken) ontzettend kunnen inhakken op je leven, op hoe je het leven ervaart. Het ervaren niet verder te kunnen of te komen kan heel heftig zijn. En wat dan? Sla de open deuren even over misschien. Zie je ook gesloten deuren? Zijn ze te openen?
Soms moet een mens een flinke klap voor zijn hoofd krijgen, om wakker te worden.
Metaforisch dan uiteraard....
Niet te hard, want dan wordt je nooit meer wakker.
Niet te zacht, want dan blijf je dromen.
Kortom. Het is te hopen dat je de exacte dreun krijgt, die je nodig hebt.
En er dan iets mee doen!
Om te veranderen zul je vooral moeten verZelven. Afleren en loslaten.
Dikke boeken zijn er over geschreven. Uiteindelijk is het een kwestie van DOEN
Hoi John, dank voor je reactie. Ja, doen, erg belangrijk. En voor ieder is het ook weer anders denk ik. Zeker vaak een combinatie van doen en andere dingen. Soms meer reflectie, soms juist minder doen (maar wel blijven doen), soms eerst veel boeken lezen... Dank voor het delen.
|
|