Blijf groeien!
Op korte termijn kan mentale groei pijn veroorzaken. Lees waarom juist het ontbreken van mentale groei op lange termijn meer pijn veroorzaakt.
In tegenstelling tot wat we vaak denken, levert jezelf verzetten tegen het simpele feit dat je altijd doorgroeit de meeste stress op.
Gedragspatronen Al heel jong leren we te leven volgens vaste patronen, die het ons vergemakkelijken ons leven te leiden. We hoeven bijvoorbeeld niet meer na te denken over de manier waarop we ons aankleden of hoe we ons eten in onze mond krijgen. Uiteindelijk staan we ook niet meer stil bij de manier waarop we reageren op situaties, zowel qua gedachten als qua gedrag. Maar waar we zelden bij stilstaan is dat een nieuwe fase in ons leven ook nieuwe patronen nodig heeft; een andere manier van denken en reageren. Blijven we vasthouden aan oude patronen, dan leiden we onszelf naar lijden.
"Ik ben nu eenmaal zo" is een vaak gebruikt excuus in uiteenlopende situaties. Het klinkt ook heel makkelijk om zo te redeneren. Maar mensen die dat doen boycotten zichzelf. Met deze overtuiging staan ze namelijk hun eigen groeiproces in de weg. Wat ze over het hoofd zien, is dat ze hun eigen ellende over zichzelf afroepen, omdat ze blijven volharden in hun – vooral verouderde – denk- en gedragspatronen. Is pijn nu echt fijn? Verandering schijnt pijn te doen, maar is dat werkelijk zo? Mijn ervaring is dat niet mee veranderen met de nieuwe fases in je leven veel meer en vooral ook veel langer pijn doet. Hoeveel tijd en energie besteedt de mens aan verzet tegen verandering en tegelijkertijd tegen de situatie zoals die is? Wanneer je het zo bekijkt is het eigenlijk masochistisch om jezelf je eigen groei te ontzeggen.
Vraag jezelf dus eens af:
- Wat denk ik nu en hoe helpt mij dit? Heb ik nog andere mogelijkheden?
- Word ik er beter van als ik blijf reageren in deze situatie zoals ik nu doe, of kan het ook anders?
- Wat houdt mij eigenlijk tegen mezelf mentaal te ontwikkelen?
- Wat levert het mij op als ik mezelf toesta te groeien?
Bye bye fouten, hello feedback! Er bestaan geen fouten, alleen feedback. Zolang je blijft doen wat je altijd deed, blijf je krijgen wat je altijd kreeg. Wanneer je dat echt helemaal zat bent, kun je nu starten met waar je gebleven was: jouw groeiproces. Niets nieuws of compleet anders, maar gewoon verantwoordelijkheid nemen voor jezelf en genieten van het (leer)proces. Het maken van fouten hoort daar nu eenmaal bij en dat is helemaal niet erg! Het is de beste én snelste manier om te leren. Je fouten zien als feedback vormt het mooiste cadeau dat jij jezelf kunt geven.
|