HP List #1
'Vind ons leuk' op Facebook
18
Sluit u aan bij onze LinkedIn groep 103
Volg ons op Twitter 2431
Word lid van onze gratis nieuwsbrief 10123
David Bloch
Auteur: David Bloch
In zijn internationale praktijk is David een veelgevraagd presentator, trainer, consultant, coach en therapeut. Hij entertraint en schrijft met passie, en weet anderen te kietelen op plekken waar ze amper weet van hadden, om ze te ondersteunen in hun ontwikkeling, groei en succes.

Stof tot nadenken: de 4 gebieden van Persoonlijke Ontwikkeling

Ben je bezig met je persoonlijke ontwikkeling, dan is het goed om overzicht te hebben. Dit zijn de 4 gebieden waar je je aandacht op kan richten.Stof tot nadenken: de 4 gebieden van Persoonlijke Ontwikkeling

Vooraf: 3 gebieden
Er zijn 3 gebieden waarop je jezelf neerzet in deze wereld: mentaal, fysiek en emotioneel.

Deze 3 zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wanneer je je bijvoorbeeld gelukkig voelt (emotioneel) laat je dat zien in hoe je loopt en staat, maar ook in je gelaatsuitdrukking, energie en stem (fysiek). Ook zul je je geluk tot uiting brengen in meer positieve uitspraken ('ik kan het!') en een dynamisch taalgebruik (mentaal). Al je stemmingen draag je op deze wijze uit.

'Fake it till you make it'

Aan de hand van je doelen (hoe je gezien wilt worden ter ondersteuning van je gewenste levensstijl) kun je kiezen hoe je deze doelen nastreeft en naleeft.

Wil je bijvoorbeeld een dynamische uitstraling, dan ligt het aan jou om te spreken:
 • op uitsluitend positieve wijze;
 • in korte zinnen;

 • met eenvoudige woorden;

 • in spreektaal;

 • zo veel mogelijk in de tegenwoordige tijd.

Maar ook om:
 • meer vaart in je beweging te brengen (meer doen aan ontspanning en sport);

 • je mimiek (de gelaatsspieren, een groot gebied van werkeloosheid!) meer te laten spreken;

 • je stem levendiger te maken door meer afwisseling in volume, intonatie en tempo;

 • te durven ontspannen en te gebaren wanneer je spreekt (in plaats van de ellebogen vast te klampen bij de romp en je handen over de buik te verstrengelen). 


Kortom, om je dynamischer en enthousiaster te gedragen al voel je het aanvankelijk niet.

Proberen totdat het je lukt is dé manier om het zo spoedig mogelijk te verwezenlijken!

Zo ook met alle andere eigenschappen die bijdragen tot je gewenste uitstraling.

Wie in zichzelf gelooft, hoeft zich nooit te bewijzen.

Lifestyle

Een sterke uitstraling komt ook door evenwicht of balans in de 3 gebieden.
 Het betekent aandacht voor je mentale (intellectuele) ontwikkeling. Bijvoorbeeld: boeken lezen over persoonlijke ontwikkeling. Naar cursussen en trainingen gaan over onderwerpen die niet direct te maken hebben met je werk, maar wel met je ontwikkeling.


Het betekent aandacht voor:
 • je gevoelsleven (ja, leren om de belangrijke mensen in je leven te vertellen wat er in je omgaat, en, leren om beter te luisteren naar je gevoel);
 • je gezondheid: ophouden met roken, matigen van je gebruik van (of zelfs ophouden met) alcohol, koffie of thee, dierlijke eiwitten;

 • je gewicht en conditie, voor ontspannende (dus niet wedijverende) sportactiviteiten;

 • je persoonlijke verzorging (bezoek aan een speciale kapper, massage, pedicure, chiropractor) en de kleur en stijl van kleding (een image consult en aanpassing van je garderobe zijn een eenvoudig middel om een krachtige opstap te maken in je vitaliteit, charisma en overtuigingskracht).


Je ziet wel dat er voldoende mogelijkheden voor je zijn om iets te veranderen!

"Wanneer je grootse prestaties wilt leveren, moet je beginnen waar je NU bent, gebruiken wat je NU hebt en doen wat je NU kunt" Arthur Ashe

Het 4e gebied

De 3 gebieden van mentaal, fysiek en emotioneel zijn slechts laagjes over het 4e gebied dat essentieel is voor het ware charisma. Een metafoor: net als de letters gedrukt zijn op papier, zo is het 4e gebied te vergelijken met het papier en de andere 3 – mentaal, fysiek, emotioneel – zijn als de inkt erop.

Het 4e gebied is het geestelijke, het spirituele, het gebied waar je je verbondenheid met het grotere geheel kunt ervaren. Voor sommigen is dat God, voor anderen het Universum, het Leven, Existentie of de Onzichtbare Hand.

Dit is het gebied dat te bereiken is door gebed en/of meditatie. Beide zijn beladen woorden. Wanneer je op een mooie vakantiedag tot rust komt en je vredig voelt, wanneer je opeens merkt dat de tijd voorbij gevlogen is en dat je je rustig en gelukkig voelt… dat is ook een vorm van meditatie.

Alleen heb ik het hier over mediteren als een bewuste keuze. Om evenwicht te vinden, om je dagelijkse toestand optimaal aan te kunnen, om je geest weer op te laden. Kortom: het je losmaken van tijd en omstandigheden met als doel je innerlijk te kunnen ontmoeten. Ofwel: tot jezelf komen!

Durven geloven

Je wilt aan je gevoel en uitstraling werken. Er zijn 2 soorten mensen. De één zegt: "Eerst zien, dan geloven." De ander durft te zeggen: "Eerst geloven, dan zien."

Je mag raden welke van de 2 meer nieuwe ervaringen meemaakt!

Wayne Dyer citeert de volgende vraag in een van zijn boeken over persoonlijke ontwikkeling: "Are you a human being having a spiritual experience, or a spiritual being having a human experience?"

Aan jou het antwoord, en de wens voor een gelukkige en boeiende ontdekkingsreis! 

David Bloch
Perfect Presentation


Trefwoorden:Lifestyle  |  Persoonlijke ontwikkeling  |  Charisma
Lees meer:
Geef uw waardering
Lezerswaardering: 8,5 (21 stemmen)
Hoe waardeert u dit artikel?
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10


Reacties
Dyanne  |  http://nog geen
Enorm leuk artikel, interessant en motiverend!
Dank, Dyanne, voor deze eerste (korte en grotendeels anonieme) reactie.
Een significant onderdeel van ont-wikkel-ing (de wikkels er af) = de bereidheid om kleur te bekennen, om jezelf te laten zien, om je te profileren.
Zoals hier, met een achternaam.
Hylke Falkena
Een geweldig artikel. Wel een hoog Stephen R. Covey gehalte, maar de besproken beginselen zijn tijdloos en dus niet eigendom van Covey. De wijsheid van deze beginselen zijn voor mij gemakkelijk te herkennen. De uitvoering gaat moeilijker. Ik doe al jaren mijn best hiermee en het gaat steeds beter. Daarmee een completer mens geworden. Bedankt ook voor alle andere artikelen. Ik lees ze altijd met veel interesse.

Ontvang jij hem al?
De gratis nieuwsbrief voor iedereen die vooruit wil in het leven!

Met verrassende inzichten, nieuwe idee�n of een steun in de rug.

Probeer 'm gewoon! (makkelijk afmelden met 1 klik)geen interesse / ontvang ik al
Best beoordeelde artikelen
Meer artikelen
Meest bekeken Boeken
1. Loslaten
Jan Wolter Bijleveld; Ingeborg Deana
3. Zelfmanagement
Susanne Brakkee
Meer boeken
HP List #2